Цената за агне е от 4,50 до 6 лв. за килограм живо тегло, ако купуваме директно от овцевъдите

Значително по-малък брой български агнета ще има на пазара за Гергьовден, пише "Монитор".

Освен това голяма част от овцевъдите вече са получили заявки за закупуване на животни директно от фермите. Там цената за килограм живо тегло е 6 лв.

Син език и изкупуване още от производителите

Някои хора предпочитат да си вземат живи животни от стопанствата, но някой предпочитат агнето да им бъде заклано на място. Така са по-сигурни, че ще имат за празника прясно месо. В някой части на страната цената от фермата е 5 лв. за агнета до 30 кг и 4,50 лв. за по-тежките, защото те имат повече мазнина и не са толкова вкусни.

"Агнетата в България в момента са с 40% по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език", заяви председателят на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите Танчо Колев, като допълни, че от болестта син език е причинила смъртта на много животни, а други са абортирали.

"Агнешко месо все още има, но остава под въпрос дали ще стигне за Гергьовден, защото бяхме свидетели, че последните два дни преди Великден родната стока се изчерпа", каза Колев.

При 50% рандеман, когато се закупува животно от фермата, цената излиза 12 лв. По магазините в момента цената на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В големите търговски вериги цяло агне се предлага само в четири области, като цените се движат между 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. През миналата седмица в малките магазини на столицата има поскъпване с 4%.

С наближаването на майските празници цените тръгват нагоре и в другите части на страната.

"Не е тайна, че потребители и производители са двете губещи групи от начина на ценообразуване у нас. За крайния потребител цените са стигнали тавана, а за хората, които произвеждат земеделска продукция са на дъното. При посредниците загуба няма. Подобна е ситуацията с прясното мляко, където цените паднаха с 25-30% и в момента масово се изкупува по 50 ст./л от производителите, а в магазините кофичка кисело мляко от 400 г масово върви по левче", така определи ситуацията производителят.

Овчето мляко пък се изкупува на 1,30 лв. за литър. Стопанинът е категоричен, че животновъдството у нас изчезва, като прави паралел между годините, в които изнасяхме агнета с корабите и сегашния момент, при който няма достатъчно продукция дори за да задоволим собственото си доста свито потребление. 

Освен това отдавна са закрити пунктовете за изкупуване на агнета, а стопаните са притиснати от шепа търговци и прекупвачи на агнета, които им диктуват цените. Само две лицензирани кланици за овце и агнета има в момента у нас.

Източник: в. "Монитор"