Касационният съд в Италия счете, че политикът не е виновен по повдигнатите му обвинения

Съдът оправда окончателно бившия италиански премиер Силвио Берлускони по делото за злоупотреба с власт и секс с непълнолетни лица, предаде Би Би Си.

Невинен по "Бунга-Бунга" делото

След 9-часово тежко заседание членовете на касационния съд отхвърлиха искането на прокуратурата да се възобнови делото, станало известно като "Бунга-Бунга", както бяха определени оргиите във вила на политика край Милано.

През 2013 г. Берлускони бе осъден по обвинения за злоупотреба с власт и секс с непълнолетни лица, но обжалва и съдът на по-горната инстанция го оправда. Обвинението се опита да поднови процеса, но искането бе отхвърлено.

Злоупотреба с власт и секс с непълнолетна

Делото бе повдигнато заради аферата на бившия италиански министър-председател с арабската имигрантка Карима ал Махруг (Руби), разкрита през 2010 г. По време на отношенията им тунизийката е била непълнолетна и това е част от обвинението. Берлускони, от своя страна, пледира, че не е знаел възрастта ѝ.

Освен това той бе обвинен, че се обадил на полицейско управление и поискал танцьорката, арестувана за кражба, да бъде освободена.

Осъден по друго дело

Въпреки решението на касационния съд, Берлускони е съден за подкупване на свидетели по "Рубигейт" и политическа корупция. Той наскоро приключи общественополезния си труд за фондация "Свети дух". Политикът трябваше да работи безплатно заради присъда, получена по дело за данъчни измами.