Според него в целия свят нивото на финансова грамотност е изключително ниско

Финансовата неграмотност е огромен проблем за България. Това заяви известният като "бащата" на валутния борд в България икономист проф. Стив Ханке, който беше в страната за конференция за финансово образование.

Бегли или никакви финансови познания

Според проучване на Световната банка от 2010 г., цитирано от Ханке, 60% от българите имат съвсем бегли познания или нямат такива за това какво са взаимоспомагателните каси, около 35% нямат представа как да си отворят сметка, 66% не са запознати с потребителските кредити, а пък фондовете за допълнително пенсионно осигуряване пък се оказват трудност за 60% от хората.

"Големият проблем с финансовата грамотност е, че хората си внушават, че разбират много повече, отколкото разбират всъщност", обобщи още професорът.

Според него Проф. Ханке във финансовата грамотност влизат сферите на това как да управляваме имуществото и парите си, потребителските кредити, застрахователно дело и данъчно дело.

"Няма нищо по-приятно от това да ковеш съдбата си и да не я изпускаш от ръце. Нивото на финансова грамотност по света е удивително ниско, дори в САЩ", заяви икономистът. Според него образованието трябва да стане частно, а не да е държавно.

Финансовото образование за по-добра социална сфера

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че доброто финансово образование би било изключително полезно в социалната сфера.

"С добро образование бихме могли да осигурим по-високи доходи и по-добро планиране. Финансовата грамотност би трябвало да става все по-важна за това човек да контролира своя живот", добави Калфин.

Източник: "Дарик"