"Бъмбълби", който е по кината у нас за Коледа, ни връща в миналото на жълтия герой, в края на 80-те, когато е бил фолксваген "костенурка" от прочутата марка VW Beetle

Бъмбълби е герой на самостоятелен филм, който е предистория на досегашните пет "Трансформърс" и е по кината от този петък, 21 декември. Действието ни връща трийсетина години назад, през далечната 1987 г., когато познатият ни шевролет е все още фолксваген "костенурка".

Виж още: "Трансформърс 5" - финалният за Майкъл Бей

Годината е 1987-а. Преследван и от десептиконите, и от военните, на които се натъква при своето приземяване, жълтият аутобот се е укрил в автоморгата на крайбрежно калифорнийско градче, осакатен от водените битки.

Именно там го намира тийнейджърката Чарли (Хейли Стайнфелд, номинирана за "Оскар" още на 14 с "Непреклонните"), която мечтае да получи кола като подарък за 18-ия си рожден ден.

Привидно обикновеният VW Beetle привлича вниманието й и не след дълго се превръща в нещо като домашен любимец. А когато тя приключва с ремонта му, изненадата й е огромна - това не е обикновен автомобил, а нещо много повече...

Сценарият е дело на Кристина Ходсън (Shut In с Наоми Уотс, 2012 г.), а режисурата е поверена на Травис Найт, работил по анимации като "Коралайн" и "Кубо и пътят на самурая", с който дебютира като режисьор.

"Бъмбълби" е първият му игрален филм и макар че мащабът е в пъти по-скромен спрямо досегашните блокбъстъри, критиката е единодушна, че аниматорът от киностудия "Лайка" се е справил много по-добре от предшественика си Майкъл Бей.

В "Трансформърс 4: Ера на изтребление" (2014) Бъмбълби, който досега беше шевролет "Камаро" от 70-те, се появи като модифициран винтидж Camaro SS от 1967 г.

По сюжет новият филм напомня кинокласики като "Извънземното" (1982) на Стивън Спилбърг, а за атмосферата допринася и саундтрака, в който звучат емблематични хитове от 80-те на групи като The Smiths, Duran Duran, a-ha, Tears for Fears, Simple Minds, Bon Jovi. Новото парче Back to Life се изпълнява от самата Хейли, която е и певица.

Сред младите актьори са още Хорхе Лендеборг-младши ("Спайдърмен: Завръщане у дома") и Джейсън Дръкър ("Дневникът на един дръндьо: Искам вкъщи", сериала "Като вещиците").

В оригинал самият Бъмбълби се озвучава от звездата на поредицата "Лабиринтът" и сериала "Тийн вълк" Дилън О'Брайън, а десептиконите, които са по петите му, говорят с гласовете на Анджела Басет и Джъстин Теру. Ветеранът Питър Кълън пък се завръща като гласа на Оптимус Прайм.

С поддържащи роли са още кечистът Джон Сина ("Баща в излишък 2", "Тотал щета") като правителствен агент, Памела Адлън (сериалите Better Things и "Секс до дупка") като майката на Чарли, Кенет Чои (сериалите "911" и "Народът срещу О.Дж.Симпсън: Американска криминална история"), певицата Рейчъл Кроу.

Ветераните на поредицата "Трансформърс" Лоренцо ди Бонавентура и режисьорът Майкъл Бей са продуценти, а сред изпълнителните продуценти отново е Стивън Спилбърг.