Няколко свежи групи от Балканите

Петък е и вече ни мирише на парти и забава, а пък нас ни е ударила на една сериозна балканска вълна. Интересното обаче е, че като стане въпрос за балкански ритми, най-често това се свързва със сръбската турбо фолк вълна. В интерес на истината има още какво да се чуе. Представяме ви няколко нови, свежи групи с балканско звучене, които могат да направят всяко парти по-цветно и живо.

Dubioza Kolektiv

Най-известната балканска група. Dubioza Kolektiv преди няколко години успяха да пробият в MTV, която им посвети предаване. Dubioza шарена смесица от рап, пънк, рок, балкански ритми и реге, представена през очите на седем босненеца. Музиката им е способна да накара и най-голямото дърво на купона да се отпусне и разтанцува, а темите, които засягат в текстовете си са дълбоко социални и повдигат важни теми като глобализацията, двойните стандарти, бедността, емиграцията и т.н.

S.A.R.S.

Зад съкращението S.A.R.S. преведено на български стои "Наскоро ампутираната ръка на Сатриани" (световноизвестен китарист). А с това ексцентрично име група S.A.R.S свири един изключително качествен алтернативен рок с балкански елементи. Бунтарскотп звучене и мекият звук носят пълна наслада за душата, а текстовете са посветени на начина на живот и социалната среда в Сърбия (а и на Балканите като цяло).

Слаткаристика

Слаткаристика е най-популярният македонски рап изпълнител в момента. Под това екстравагантно име се крие Марко Маринковик, който се занимава с музика от 12 годишен. На 14 години Марко сформира хип-хоп групата "Единствена Опција", в която чрез текстовете на песните започва да изразява чувствата и преживяванията си. Години по-късно създава и македонския хип-хоп клан "Токсикологија". През 2009 г. успява да подпише договор с голяма музикална агенция в Македония и записва първия си албум. Песните му са провокирани най-вече от бедния начин на живот, но въпреки товате звучат по балкански свободни.

Виж още: Млък - Балканозавър

Hladno Pivo

Групата не е особено нова, но пък за сметка на това е почит напълно непозната на българската публика. Hladno Pivo е сформирана през далечната 1987 година все още радва с изпълненията си хърватската публика. Пънкарите от Хърватия носят в себе си усещането за Балкански полуостров, примесено с най-добрите албуми на Ramones и Motorhead.

Kultur Shock

Няколко босненци, срещат двама българи и заедно с трима американци и един японски басист сформират в Съединените американски щати една банда с балканско звучение и мултикултурен нрав. Kultur Shock са едно гърне от култури и музикални стилове, което би доставило удоволствие на всеки отворен за нови преживявания слушател.

Доктора и Попа

Българската следа сред тази комшийска сбирка. Доктора и Попа са дует, с който можеш да се смееш дълго и от сърце. Двамата български изпълнители издигат аграрното до невероятни висини, възпявайки ракията, старите пътнически влакове, поправянето на кола със собствените две ръце и много други теми, близки до бита.