Трите документални ленти са придружени от фотоизложба в памет на Рангел Вълчанов

Създателят на "Тримата глупаци" и "Сънчо" е в центъра на филма "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС", чиято премиера е в кино "Люмиер" на 25 ноември, от 19 ч.

Актрисата Весела Казакова отново влиза в ролята на режисьор, този път заедно с Мина Милева, за да разкажат с много чувство за хумор историята на Антони Траянов (Чичо Тони) - таланлив аниматор и забавен човек, който остава в сянка през разцвета на анимационното кино у нас през 70-те.

Киномания 2013 отдава почит и към режисьора Рангел Вълчанов, който си отиде на 30  септември, малко преди да навърши 85. В негова памет пред зала "Люмиер" до 1 декември е подредена изложба на черно-бели фотоси, които проследяват професионалния му път.

Във вечерта в негова памет - 28 ноември от 18,30 ч. в "Люмиер" - ще бъде показан документалният му филм "Индия завинаги" (1980 г.), както и съкратена, 35-минутна версия на "Немирната птица любов". Входът за прожекцията е свободен.

Оперната прима Александрина Пендачанска пристига лично по покана на НДК, за да присъства на прожекциите на "Да разкриеш Саломе", режисиран от съпруга й Найо Тицин ("Лице в лице с Агрипина") - в кината "Одеон" и "Люмиер", съответно на 15 и 16 ноември, от 19 ч.

Във филма с участието на моделиера Кристиан Лакроа, латвийския диригент Модестас Питренас и френския режисьор Венсан Босар операта на Щраус е представена като естетическо и емоционално преживяване, чрез което се разкриват тъмните кътчета на човешката душа.

Документалният филм има прожекция и на 21 ноември в "Евро синема", също от 19 ч., а месец по-късно в Софийската опера и балет е концертът на Пендачанска. На 21 декември от 19 ч. тя ще изпълни пред родната публика най-доброто от своя класически репертоар, включително "Танцът на седемте воала" и финала на операта "Саломе".

В програмата за вечерта, с която се чества четвърт век от дебюта й на столичната сцена през сезон 1988-89, са още арии от оперите "Милосърдието на Тит" от В.А.Моцарт, "Семирамида" от Джоакино Росини, "Макбет" от Джузепе Верди.

Киномания 2013 (Kinomania.bg, 14 ноември-1 декември) включва 70 заглавия, сред които панорами на Робърт де Ниро и Федерико Фелини и фестивал на френския филм. Билетите са по 10 и 12 лв., а за пенсионери и учащи - 8 лв. Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", "Одеон", Дом на киното и "Евро синема".