Световната федерация на пицарите в Италия обяви Варна за столица на пицата по родното Черноморие.

Това съобщиха организаторите на Международния шампионат по пица, който ще се проведе на 11-ти и 12-ти септември във Варна. Отличието е дадено, благодарение на първото издание на състезанието, провело се през миналата година.

В тазгодишното състезание ще се включат около 30 участници. Сред тях има пицари от Италия, Испания, Англия, Франция и Румъния. Те ще бъдат оценявани в категориите пица "Класика-кръгла" и пица "Акробатика". За представянето им ще следи международно жури от Швейцария, Испания, Италия и България.

Класиралият се първи ще бъде изпратен директно на Световното първенство по пица в Италия, а заелите места от второ до пето ще имат възможност за участие в европейски и национални състезания. Победителите ще получат и купи, медали, избрани вина и сирена, както и златна лопатка за първо място, и сребърна - за второ, пише novini.bg.

Основното, за което ще следи журито, са качеството на хранителните продукти и начина на разточване на пицата. От особено значение ще бъде изпичането на изделието, визията му и резултатът след разрязването му. Не по-маловажен ще бъде и вкусът на пицата, на който ще се насладят оценяващите.

Във второто издание на шампионата възможност да се изявят отново ще имат и журналистите. Те ще трябва да разточат и гарнират готово тесто. Тяхна ще е задачата и да преценят колко време трябва да се пече блатът. Най-способният сред майсторите на перото ще има възможността да посети и наблюдава Световното първенство по пица, което се провежда всяка година в Италия. 

Организаторите на събитието осигуряват брашно, вода, мая, сол, моцарела, а самите участниците могат да добавят и свои продукти. Класическата пица се прави от 200 г тесто, трябва да бъде 32-33 см в диаметър и не по-дебела от 1 см, обясни един от най-добрите пицари в България. Всеки състезател ще разполага с 15 минути за разточването, гарнирането, изпичането, повторното гарниране и представянето на пицата.