Американския разузнавателно-аналитичния център "Стратфор" определя изтеглянето на американското от държавите около Русия като ключов фактор за решаване на украинския въпрос

България е разменна монета в отношенията между САЩ и Русия. Това е един от изводите от анализа на новите тенденции в отношенията между двете суперсили, направен от американския разузнавателно-аналитичния център "Стратфор".

Преговорите между двете държави за решаване на украинската криза включват две оснвовни условия, като едното от тях е САЩ и НАТО да намалят активността си по източните граници на Алианса, включително и в България.

САЩ - готови на компромиси

"Стратфор" анализират новите тенденции в американо-руските взаимоотношения след ключовите посещения на държавния секретар Джон Кери и помощничката му Виктория Нюланд в Русия през първата половина на миналия месец.

Според разузнавателния център отношенията между двете държави могат да поемат по друг път и САЩ да сменят стратегията си спрямо Русия. Посещенията на Кери и Нюланд дават знак, че Вашингтон иска да стане по-важен участник в диалога по украинската криза и е готов да обсъди компромисни решения с участниците от "нормандската четворки".

От "Стратфор" са на мнение, че САЩ са готови на отстъпки в името на трайно решаване на конфликта, като част от тези отстъпки включват отслабването на американското влияние в страни по границите на Русия.

Издърпване на американското влияние

От Москва са изразили недоволството си от присъствието на американски военни инструктори в Украйна и изразяват надежда, че 6-месечната "украинската мисия" на американските военни няма да бъде удължена или разширена. Другото ключово изискване на Кремъл е ограничаване на активността на САЩ и НАТО по източните граници на алианса - в балтийските страни, Полша, Румъния и България.

Другият голям фактор са икономическите санкции, наложени от Запада върху Русия. От Белия дом са готови и на такава стъпка. Ако се стигне до такова решение, то ще стане постепенно, като се започне със смекчаването на такива аспекти като забраната за влизане в САЩ на физически лица от американския списък.

При такъв развой на събитията Вашингтон най-вероятно ще настоява за пълното прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение и разширен достъп на международните наблюдатели в зоната на украинския конфликт.

Аналитиците на "Стратфор" отбелязват, че серията преговори между Вашингтон и Кремъл не означава, че украинската криза върви към края края си, но САЩ показаха готовност за диалог с Русия и за търсенето на компромис.

Източник: "Клуб Z"