Ако следващото правителство реши да не спазва "Визия 2020", от Алианса ще ни наложат наказателна мярка

Над България стои неприятната възможност да бъде наложена наказателна процедура от НАТО, в случай че следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет "Визия 2020" и последвалия план за модернизация до 2020 г.

Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, пише в. "Сега". Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията.

Според информацията на изданието по време на разговорите Браус е посочил, че НАТО внимателно ще наблюдава дали следващото правителство ще следва приетия от служебния кабинет план за модернизация до 2020 г.

Той обяснил, че ако следващите управляващи се откажат от него, Брюксел ще наложи т. нар. програма за неподкрепа на България. Това е един вид наказателна процедура, тъй като НАТО няма други лостове, за да санкционира членовете си, които не изпълняват своите ангажименти.

Въпросната програма за неподкрепа би ограничила достъпа на България до инвестиционните програми на НАТО. Ако България иска да купи нови 3D радари, както е записано в плана, няма да може да използва възможностите на програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Същото ще се отнася за всяка една друга програма, която ще се нуждае от инвестиране от алианса.

Виж още: НАТО - нов лидер, стари проблеми

Заплахите на НАТО са очаквани, защото от няколко години за България се говори като изключение. Последният преглед на структурата и възможностите на армията са показали, че тя реално не може да участва във военни действия. Брюксел вече няколко пъти отправя предупреждения към София в рамките на дипломатичния тон.