Страната ни е осигурила бежански и хуманитарен статут на 94% от мигрантите, влезли в България

България е на първо място предоставяне на бежански и хуманитарен статут на чужденци в Европейския съюз. По този показател страната ни е следвана от Швеция и Кипър. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за 2014 г.

През миналата година страната прие политика за "експресно" освобождаване от влезлите у нас с идеята да не става натрупване в бежанските центрове.

Одобрени в България молби

Общо в 94% от случаите на кандидатствали мигранти в България има получен положителен отговор за защитен статут от Държавната агенция за бежанците. Това са 7000 приети молби от общо 7435 подадени.

Заедно със случаите на обжалване страната е издала 7020 одобрения, като 5170 души са получили статут на бежанец, а останалите - хуманитарен.

В Европейския съюз

За сравнение, общо за ЕС положителен отговор от съответната бежанска агенция са получили едва 45% от кандидатите, а след обжалване в съда - 18%. Така за миналата година в ЕС са издадени общо 360 хил. документи за статут от агенциите за бежанци и още 135 хил. след обжалване.

От общия брой на получилите убежище сирийците са 37% или около 68 400 души. Следващи по брой приети молби са граждани на Еритрея -14 600 души, или 8%, и Афганистан - 14 100 души, или 8%. Останалите 50% са от други държави.

Виж още: "Монд": Бежанците превземат България като крепост

България постави рекорда, след като в началото на миналата година ръководството на МВР и Държавната агенция за бежанците негласно предприеха политика на бързо даване на бежански статут, който да позволи на чужденците да заминат за други държави. 

Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев дори разпореди да се ускори даването на статут, което до този момент отнемаше най-малко 6 месеца, като се заричаше проверката на кандидатите да продължава само 3 дни.

Източник: в. "Сега"