Новият вътрешен министър не харесва Веско Маринов

Вицепремиерът и нов вътрешен министър Румяна Бъчварова ще запази екипът на предшественика си. Това обяви самата тя в интервю за БНТ.

Запазване на стария екип

"Надявам се, че фактът, че продължавам да работя с екипа на предишния министър, ще неутрализира възможността за евентуален трус в работата и ще продължим върху вече започнатите реформи и проекти. Запазвам заместник-министрите към този момент. Уважавам предишния министър Вучков и одобрявам нещата, които той започна. Нямам основания да се откажа от тях, те ще дадат резултат", убедена е Бъчварова.

Тя заяви, че системата трябва да бъде консервативна, защото пази държавността, системата трябва да бъде адекватна на външните обстоятелства, трябва да се модернизира и преструктурира.

"Така или иначе политиката е предизвикателство. Мисля, че изборът и решението на премиера беше като цяло оценено", допълни вътрешният министър.

Постстресова ситуация в системата за сигурност

"Има кадрови размествания в системата за сигурност, но в ситуация, когато се променят законите и след кризата в последните 2 години и когато ГДБОП се премести в ДАНС, това е постстресова ситуация. Не може системата да бъде наречена спокойна при такъв стрес. Не мога да си представя какво им е на всички служители, защото те живеят в една неизвестност какво ще им се случи и така е било в последните 2 години", увери Бъчварова.

Тя коментира оставката на предшественика си като изненадваща. "Изненада беше подаването на оставката на Вучков, както и осъзнаването на негативните последици, имаше и високо външно посещение по това време. Това беше изпитание за политическа зрялост на коалицията и съм доволна, че имахме в политически план такъв резултат от гласуването", допълни Бъчварова.

Не харесва Веско Маринов

Запитана дали харесва Веско Маринов като певец, Бъчварова отговори с категоричното: "Не".

Междувременно стана ясно, че тя ще посети днес САЩ. Визитата беше уговорена за предишния министър на вътрешните работи, но след рокадата на поста Бъчварова все пак ще изпълни договорката. По всяка вероятност по време на петдневното си посещение тя ще има срещи с шефовете на ДЕА, Сикрет Сървис и ФБР.

Източник: БНТ