Основателят на "Уикилийкс" разкрива тайни в новата си книга "Когато "Гугъл" откри "Уикилийкс""

"Гугъл" работи за правителството на САЩ и в частност за Държавния департамент. Това разкрива в новата си книга основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, съобщава руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. Той достигнал до този извод след

среща с президента на "Гугъл"

Ерик Шмидт и Джаред Коен от борда на директорите на интернет гиганта през 2011 г. На разговора им присъствали и дипломатическите представители на Вашингтон Лайза Шийлдс и Скот Малкъмсън.

В книгата си Асанж разказва как е бил посетен от група хора, като 3/4 от тях били от Държавния департамент на САЩ, а останалите - от "Гугъл".

"В един момент осъзнах, че Ерик Шмидт работи за правителството на САЩ. Лично мен ме посетиха хора, уж от "Гугъл", но всъщност те бяха 1/4 - а останалите 3/4 си бяха хора на Държавния департамент”, пише основателят на "Уикилийкс". В книгата си той разкрива, че

"Гугъл" предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп

до електронните писма на ползвателите на най-голямата търсачка. Това не може да стане без нареждането на прокуратурата на САЩ или без съдебно разрешение, отбелязва Асанж.

Книгата на Асанж носи многозначителното заглавие "Как "Гугъл" откри "Уикилийкс"". Тя излиза първо на испански език под шапката на издателство "Клаве интелектуал", като премиерата й е на 1 декември в Мадрид. Асанж няма да присъства лично, но е готов да отговаря на въпроси чрез видеовръзка.

Причината е, че вече трета година Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Ако пробва да го напусне, английските власти ще го арестуват и ще го предадат на Швеция. Там той е обвиняем по дело за изнасилване на две жени през 2010 г. Наскоро еквадорските власти удължиха безсрочно предоставеното на Асандж политическо убежище.