Търсят се например счетоводители, метеоролози, лекари, финансисти и др.

Армията предлага стартова заплата от 916 лв. за млади висшисти, ако се съгласят да изкарат курсове и да станат офицери. Това е доста добра оферта, особено като се сравни със стартовите възнаграждения на професии като лекар (650 лв. без специалност и 720 лв. със специалност) или счетоводител (500 лв.), пише в. "Преса".

Областните военни отдели в страната набират специалисти, които не са ходили в казармата. Търсят се например счетоводители, метеоролози, лекари, финансисти и др. Армията предлага обучение в различни курсове за начална и специална военна подготовка. След това успешно завършилите могат да станат офицери или да кандидатстват за доброволния резерв (в него се плаща една месечна заплата веднъж годишно, отделно се начисляват пари за военни сборове и обучения).

Началната заплата на новоназначен лейтенант във войската е 916 лв. плюс 90 лв. необлагаем порцион, процент за прослужено време, покриване на пътни разходи, добавки за дежурства и др. Заплатата се увеличава и при повишаване в чин.

Виж още: България под заплаха от наказателна процедура от НАТО

Курсовете са с продължителност най-малко 90 учебни часа. Кандидатите ще имат на разположение безплатен пансион, униформа, безплатно медицинско обслужване и застраховки "Живот" и "Злополука". Те ще се учат как да се справят в екстремни условия, как да действат по време на бедствия и кризи, да стрелят с оръжие. Тактическите теоретични упражнения също са водещи по време на подготовката.