Родриго Рато е обвинен в данъчни измами, пране на пари и незаконно присвояване на имущество

Властите в Испания задържаха бившият бивш управляващ директор на Международния валутен фонд и настоящ президент на банката "Банкия" Родриго Рато, предаде Ройтерс.

Обиск и арест

Полицията проведе и четиричасов обиск в къщата на Рато, като малко след това той бе арестуван. В момента следствените действия се извършват в неговия офис, а след това ще продължат в друго негово жилище.

Рато вече бе разследван за измама още като президент на "Банкия". Тогава това стана причина и да бъде изваден от испанското правителството, където бе вицепремиер.

Тези мерки бяха предприети от съдебните органи, след като столичната прокуратура обвини Рато в укриване на данъци, пране на пари и присвояване на имущество.

Пране на пари

Вестник "Ел Паис" публикува тази седмица информация, получена от данъчните власти, че през 2012 г. Рато кандидатствал за данъчна амнистия. Въпреки че това е законно, според онлайн портала Vozpopuli той е "изпрал мръсните си пари" извън Испания, преди да обяви доходите си, ползвайки Гибралтар и Вирджинските острови като данъчни убежища.

Изпълнителната служба за предотвратяване на прането на пари започнала разследване срещу 705 анонимни данъкоплатци, сред които и Рато.

Източник: "Ройтерс"