Актрисата прие от ръцете на режисьора на "Междузвездни войни" Джордж Лукас почетния приз за хуманитарна дейност

Тазгодишната носителка на хуманитарната награда, която носи името на актьора Джийн Хършолт, получи статуетката на церемония в Холивуд заедно с другите лауреати на почетни "Оскари" Анджела Лансбъри и Стив Мартин.

Комикът, на 68, и 86-годишната звезда на детективския сериал "Убийство по сценарий" са отличени за цялостната си кариера в киното заедно с италианския дизайнер на костюми Пиеро Тоси, представляван, поради преклонната му възраст, от актрисата Клаудия Кардинале.

Анджелина Джоли позира за снимка с Анджела Лансбъри и Стив Мартин на церемонията в Холивуд

Самата Джоли вече има един "Оскар" - за поддържащата си роля в "Луди години" (1999), но новото й отличие има съвсем друга стойност за нея. Затова на червения килим с нея беше не само годеникът й Брад Пит, но и най-големият им син - Мадокс.

Виж още: Най-големият син на Брад Пит стана зомби

Вече на 12, камбоджанчето беше осиновено от нея едва на 7-месечна възраст през 2002-ра. По същото време актрисата снимаше в родината му първия Tomb Raider, а скоро след това се разведе със своя съпруг номер 2 Били Боб Торнтън и отглеждаше бебето като самотна майка.

Оттогава датира и ангажиментът й като посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR), покрай което тя обикаля бежански лагери в развитите държави и Третия свят. От 2012-а Анджелина има и нова роля - като специален пратеник на върховния комисар по бежанците Антонио Гутереш.

Любов моя, твоята подкрепа и напъствията ти ми помагат да осъществя всичко, което правя, каза от сцената тя на своя годеник, а после обърна и към сина си: "Мад, няма да плача, обещавам. Няма да те излагам. Ти и твоите братя и сестри са моето щастие; няма по-голяма чест на света от това да съм ваша майка."

Останалата част от нейната благодарствената реч бе посветена предимно на покойната й майка Маршелин Бертран, която я подкрепяла дори в най-лудите й изяви, но обръщала специално внимание на смислените и ангажирани роли. Тя не можа да направи кариера, освен като преподавателка на актьорски клас... но държеше аз и брат ми да станем артисти, караше ме с колата на всяко прослушване и беше най-добрият критик, добави Джоли.

Актрисата, която направи дебюта си зад камера със "Земя на кръв и мед", долетяла за церемонията от Австралия, където снима втория си игрален проект - Unbroken, с участието на Домнал Глийсън, Гарет Хедлънд, Джей Кортни, Джак О'Конъл.

Филмът, чиято премиера е насрочена за края на 2014 г., е по сценарий на братята Коен и също разказва военновременна история - за олимпийския състезател по лека атлетика Луи Замперини, който през Втората световна служи в US армията и попада в японски плен.

Още в края на май догодина ще я гледаме в друг продуциран от нея филм - "Господарка на злото" на "Дисни". Там на екран й партнира нейната петгодишна дъщеря Вивиан, която играе героинята на Ел Фанинг принцеса Аврора като малка.

Момиченцето получило ролята, тъй като единствено не се страхувало от зловещия грим на майка си, преобразена в Злодеида.