Партията на Борисов има "резервна гума" в лицето на ДПС, допълни още социологът

Проведоха се първите човешки, поне по стилистика, преговори - европейска класика. Трябва да сме доволни от това, каза в сутрешния блок на БНТ социологът Андрей Райчев. 

Дилемата на Борисов

В момента не може Борисов да стане и да каже "отивам си" за трети път. Ако каже така, след това няма да може да излезе и да говори. Цялото му поведение е подчинено на това да не престане да излъчва сила. 

Ако загуби това, губи всичко. Затова му е изключително важно да излезе от тази ситуация силен, посочи Райчев. 

ДПС на резервната скамейка

В момента се взема тактическото решение. Стратегическото решение е взето - те трябва да си сложат каиша и да влачат, заяви социологът. По думите му ГЕРБ имат "резервна гума" в лицето на ДПС. 

Хората на Местан, по думите на Райчев, в момента са "седнали на резервната скамейка" и гледат отстрани, а Борисов по всяко едно време може да поиска от тях подкрепа в парламента. 

Тактическите ходове на Борисов

Целия този дебат бих го сложил в тактическите ходове на Борисов, коментира политологът Даниел Смилов. ГЕРБ разбират, че в този парламент трябва да има различни формати на подкрепа. 

В този парламент има две мнозинства - едно ясно определено проевропейско и едно дясноцентристко. Заявката за съставяне на правителство с различни нива на подкрепа дава поводи за оптимизъм, посочи Смилов.

Виж още: Борисов: Три варианта за бъдещо правителство