Легендарната италианска модна журналистка, спечелила си прозвището "бабата на модата", си отиде на 81-годишна възраст (видео)

Неуморна и на тази преклонна възраст, доскоро можехме да я видим по първите редове на ревютата редом с нейни по-млади колежки като Ана Дело Русо и модни блогъри като филипинеца БрайънБой.

Наред с новаторските решения в журналистиката, Пиаджи се отличаваше и с ексцентричния си външен вид. Нейните боядисани в синьо коси, театралният грим и специфичният, уникален стил в облеклото поразяваха дори експертите, отбелязва hotnews.bg.

Ветеранката е била открита мъртва в дома си в Милано, където бе складирана и колекцията й с винтидж мода, която наброява 2865 тоалета, 265 чифта обувки и близо 1000 шапки.

Образци от нея през 2006 г. бяха представени на изложбата Fashion-ology в музея "Виктория и Албърт" в Лондон, смятан за един от водещите в света за декоративно-приложно изкуство.

"Вог" я определя като "една от най-великите световни икони на стила" и припомня, че е била муза на редица моделиери - като се започне от прочутия с обувките си испанец Маноло Бланик, мине се през британския дизайнер на шапки Стивън Джонс и се стигне до сънародниците й Долче и Габана.

Сред почитателите на нейните творения е и Карл Лагерфелд, с когото се запознават през 1974 г. в Париж. Резултат от дружбата им е книгата "Карл Лагерфелд рисува Анна Пиаджи" (Lagerfeld’s Sketchbook: Karl Lagerfeld’s Illustrated Fashion Journal of Anna Piaggi), а той пише: "Ана изобретява модата. Тя автоматично се облича така, както ние ще се обличаме утре."

Първоначално преводачка в издателство, тя навлиза в света на модата покрай съпруга си, фотографа Алфа Касталди, с когото са женени от 1962-ра и работят съвместно до смъртта му през 1995 г.

В края на 90-те излезе и нейният ретроспективен сборник "Модна алгебра", повод за този кратък репортаж, който показва отзиви на другите за нея и рубриката й в италианския "Вог" Doppie Pagine (Фолио).