Изследване показва, че мозъците реагират различно на спирта в кръвта.

Понякога след нощ на бурни празненства някои хора срещат затруднения да възстановят „картинката". С други думи, на тях им е нужна чужда помощ, за да сглобят спомените си за вечерта и твърдят, че изобщо не помнят част от събитията, в които са имали пряко участие. Не ги винете, ново изследване допуска, че някои хора просто са по-податливи към загуба на памет в резултат на питиетата. 

Разликите между двата „парти типа" са видими в мозъците им. Типът, склонен към „изключване", започва да показва различна реакция в областта на мозъка, свързана с обработката на спомени и вниманието дори при употреба на минимални количества алкохол, пише termo.bg

„Възможно е мозъците им да работят различно. А може и други, скрити процеси да са в основата – като например разлики в допаминовите нива", обяснява ръководителят на изследването д-р Рейгън Уедерил. 

Обект на проучването на д-р Уедерил е частичната загуба на памет, предизвикана от алкохола. Тези изключвания могат да имат негативни последици, като забравянето на рисков секс или шофирането при употреба на алкохол. 

Затова изследователят събира 24 колежани, които редовно пият алкохол. Разделя ги на две групи: такива, които са заявили, че са преживявали многократно загуба на паметта вследствие на алкохол и други, които нямат история с „изключване" на спомените. След това мозъците на участниците в експеримента се сканират, докато те решават задачи, изпитващи паметта им на два етапа: трезви и след няколко питиета. 

Във фазата на трезвеност и двете групи показват идентични резултати, но когато се включва алкохолът, активността на мозъците на двете групи показва много големи разлики. Дори минимални количества, т.е. до 0,8 промила (две бири или две чаши вино, в зависимост от теглото), водят до рязко понижаване на активността на мозъка в частите, отговорни за преработването на преживявания в спомени и тези, свързани с вниманието и познавателните функции при хората, склонни към загуба на паметта. 

„Това, което се случва, е, че мозъците на някои хора могат да се справят до определена точка, но ако добавите и алкохол, те просто се претоварват", казва Уедерил.
Източник: http://spisanie8.bg