Какво е Великден без шарените яйца, пухкавите козунаци, вкусното агнешко...

Предлагаме ви лесна, вкусна и различна рецепта за печено агнешко с дроб-сърма, препоръчана ни от Kulinaria.bg.

Необходими продукти:
1 връзка зелен лук; 300 г ориз; 200 г гъби; 500 г набор за дроб-сарма; 2 кг агнешко бутче или плешка; 50 г стафиди; 1 ч.л. червен пипер; 1 ч.л. сол; 3 клонки девесил; 7 листа джоджен; 50 г ракия; 600 мл вода; 100 мл олио.

Начин на приготвяне: 

1. Слагаме агнешкото бутче и набора за дроб-сарма в дълбока тенджера за варене. Пълним я с вода (около 1 литър) и добавяме ракията.

2. След като кипне месото и дреболиите, отстраняваме кръвта, изплувала на повърхността. Оставяме да поврат още 30 минути.

3. През това време подготвяме останалите продукти. Накисваме ориза в купичка с вода. Почистваме стръковете лук, гъбите и зелените подправки (девесил и джоджен), измиваме ги и ги нарязваме на ситно.

4. След като минат 30-те минути, отстраняваме месото и дреболиите от котлона. Изваждаме дреболиите в чиния и ги оставяме за 40 минути да се охладят. Изхвърляме водата, в която са се варили дреболиите. Бутчето оставяме цяло, а сварената карантия нарязваме на дребно.

5. Към нарязаните съставки на набора за дроб-сарма, добавяме ориза, гъбите, лука и стафидите. Слагаме ги на дъното на дълбока тава за печене (с размери 40-25-7 см). Отгоре ги поръсваме със сол, червен пипер и зелените подправки. Добавяме 600 мл вода. Най-отгоре слагаме бутчето и внимателно поливаме всичко с олиото.

6. Ястието покриваме с алуминиево фолио за печене. Печем при 180 градуса, 90 минути. След това отстраняваме фолиото и връщаме за печене още 10 минути. (Така бутчето хваща приятна златиста коричка).

7. При сервиране отрязваме месото на порция и поднасяме върху "подложка" от дроб-сармата. По желание може да гарнираме с резен лимон.

Виж още: Как се прави плетен козунак

Източник: Kulinaria.bg