Липсващите 4,2 млрд. лв. от КТБ и тяхната трансформация могат да бъдат проследени, заяви адв. Александър Пелев

Разследващата финансови операции швейцарска компания CCI заяви, че ще направи предварително проучване около случая с Корпоративна търговска банка (KTБ) и ако бъде наета, може де помогне за проследяването на липсващите 4,2 млрд. лева. 

Адвокат Александър Пелев, представител на компанията в България, обясни в предаването "Преди всички" на БНР, че интересът им е бил провокиран и от запитвания на инвеститори, които живеят в чужбина.

Не беше планирано първоначално компанията да се ангажира със случая. Но в един момент преценихме, че експертизата, с която разполагаме, позволява да се направи такова включване. Експертите на компанията са дали своето положително становище, че бихме се справили с успех. 

Виж още: Наблюдаващият прокурор: За ситуацията с КТБ вина имат БНБ, ДАНС и МВР

Предварителните проучвания включват освен набиране на информация от наши източници, ние получаваме и информация от други източници, които нито имам право, нито бих назовал. Официалното разследване, водено от прокуратурата, е факторът, който се очаква да даде съответните резултати.

По отношение на въпроса кой може да ги наеме, Пелев каза:

"В практиката на нашата компания основните клиенти са банки, които възлагат разследвания от чувствителен характер. Много от тях са швейцарски банки, проучванията основно са във връзка със страните от бившия Съветски блок и разбира се, във взаимодействие със съответните държавни органи, когато това се налага. Предпочитано от нашата компания е да бъдат ангажирани от частния сектор. Да няма ангажимент от политически характер – това е изискване и на законодателството в Швейцария, където сме регистрирани", уточни Пелев.

Смисълът на работата е да дадем резултат, ние не се занимаваме със самоцелна проучвателна работа, каза адвокатът на CCI.

Виж още: Международните кредитори на КТБ: Фалитът ще доведе до загуба на работни места