Принципните различия на ГЕРБ и АБВ остават и след поредните разговори. АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция, стана ясно след вторите преговори между партиите, в които е участвал и Бойко Борисов

От АБВ са настоявали за широка коалиция и с участието на БСП, която да управлява страната, преговарящите от ГЕРБ обаче не са приели предложението, информира БНР.

Голяма коалиция с участието на ГЕРБ и БСП

Преговорните екипи на ГЕРБ и АБВ отбелязаха добрия тон на политическите разговори. От приключилите разговори стана ясно, че АБВ все още настоява за създаването на голяма коалиция с участието на ГЕРБ и БСП, но на този етап партията на Първанов не е водила разговори с БСП по този въпрос. 

Дясноценстристка коалиция

Ивайло Калфин беше категоричен след днешните разговори, че АБВ няма да участва в дясноценстристка коалиция: Аз мисля, че много ясно казах, че в дясноцентристка коалиция ние няма как да участваме като коалиционен партньор, но това не изключва, че ние ще подкрепяме отделни политики.

Реформата в съдебната система

Това, по което има принципно съгласие е - реформата в съдебната система и в сферата на сигурността, където АБВ настоява за създаването на независима служба за борба с корупцията по високите етажи на властта, обяви Румяна Бъчварова.

Данъчната политика

Темата по казуса КТБ също е обсъждана. Все още обаче остават съществените различия на АБВ и ГЕРБ по данъчната политика. АБВ настоява за прогресивно подоходно облагане, а не както иска ГЕРБ - плосък данък. АБВ иска данък и върху крупното наследство.

Акутализацията на бюджета

Ивайло Калфин подчерта, че при обсъждането на акутализацията на бюджета за тази година АБВ е настоявала по време на разговорите, че трябва да бъдат намерени пари, за да има коледни надбавки за пенсионерите.

Виж още: Ще имаме нова управленска формула?