На какво да наблегнете и на какво да обърнете внимание, ако искате да говорите добре пред публика

Умението да убеждаваш, да говориш пред публика или пред непознати толкова гладко, че те да вярват на всяка твоя дума. То не се отдава лесно на всеки, но може да ни бъде от изключителна полза в работата. 

Добрите идеи имат нужда и от добра презентация, за да се появят на практика. Затова ораторските умения са важен фактор за всеки нов бизнес и за всяка работа, с която се занимавате. Дали ще убедите нов клиент да работи с вас, или шефа да ви вдигне заплатата, все се изисква да можете да сте убедителни.

И въпреки че това не е талант, който всеки притежава по рождение, той може да се възпита. И има начини да осъвършенствате уменията си на оратор:

1. Обяснете идеите си на дете

Идеята е да превърнете сложните бизнес планове в няколко прости изречения за идеята. Не всеки срещу вас ще разбира спецификата на вашите планове за успешно предприятие. Представете ги така, че и дете да ги разбере, да разбере невероятните ползи, и шансът за прокарването на новия прект би нараснал значително.

2. Упражнявайте се в малките разговори

Разговорите на леки и неангажиращи теми са прекрасна загрявка за по-сериозните теми. Малките разговори отпускат събеседника, карат го малко да свали гарда и да допусне по-лесно идеите, които ще му представите. Никога не се хвърляйте директно към темата, когато публиката ви е непозната. Рискувате да ви отхвърлят много по-директно.

Виж още: 5 + 1 великолепни речи от телевизионни сериали

3. Напишете основните си точки

Много по-лесно се говори пред хора, когато пред себе си имате разписан план с основните неща, които трябва да се кажат. Така ще можета да структурирате по-лесно речта си, без да пропускате нещо важно и значимо. 

4. Усъвършенствайте позата си

Невербалната комуникация има огромно значение при публичното говорене. Това как стоите, къде са ръцете ви, докато говорите и какво правите с тях, влияе и върху аудиторията. Ако стоите като пън в поза мирно, това ще разсейва публиката. Ако ръкомахате твърде много, това ще я разсейва дори повече. Насочете се към умерен стил, с малко на брой, но добре отрепетирани жестове, които да се връзват с ритъма на самата реч. 

5. Експериментирайте с варианти

Не учете цялата реч наизуст. Пробвайте да я казвате по различни начини, с различни думи. Пробвайте също така различно темпо на речта, места, където да ускорявате, където да повишите глас. Места, при които да забавите и да намалите силата на гласа си. Така можете да откриете най-точния и най-въздействащ начин за предаване на идеите си.

Виж още: 10 съветa за преодоляване на сценичната треска

6. Запишете речта си

Докато говорите, вие не можете да се видите. Не усещате къде стават грешките, какво може да се коригира. Заснемете обаче как произнасяте речта си и оттам ще изплуват и дребните детайли за дооформяне. 

7. Практика

Всичко става с много тренировки и практика. Една реч се получава добре, когато е отрепетирана - дори с импровизациите. Само така се постига съвършенство.

Източник: Inc.com