232 000 българи са трудоспособни, но не търсят работа, като част от тях са обезкуражени. Още 25 000 пък си търсят работа, но не могат да започнат веднага, ако им бъде предложен пост (като студентите например).

Така потенциалната работна сила у нас, която не се използва към края на 2014 г., е 257 хил. души. Това прави 7.6% от населението на страната, 

с което България излиза на трето място по разхищение на трудоспособни хора

Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за последното тримесечие на миналата година за непълната заетост и за потенциалната допълнителна работна сила, пише "Сега". 

Оказва се, че най-много са италианците, които могат да работят, но не си търсят позиция. 13,6% от населението на Италия е в тази позиция. Следва Хърватия с 9,6% от населението си. 

Общо за ЕС и някои други страни като Турция размерът на неизползваната работна ръка е около 9,5 млн. души - не работят и не търсят, включително и защото са обезкуражени, 

тоест не вярват, че изобщо ще намерят подходяща позиция

Отделно 2,2 млн. души не могат да започнат веднага. Така общата равносметка в ЕС са близо 12 млн. души потенциална неизползвана работна ръка. 57% от тях са жени. 

По данни на спортното министерство от тази година 67% от младите хора на възраст между 15 и 29 г. не работят, не учат и не се квалифицират. По данни на Агенцията по заетостта безработните младежи (до 29 години) у нас към края на миналата година са близо 59 000, като те не се включват в по-горната група на безделниците. 

Виж още: Германската мечта на видинските роми

Евростат дава обобщени данни за неизползваната работна сила. На фона на прогнозите за застаряване и намаляване на населението у нас всеки потенциален работник става особено ценен. 

Според данните на Евростат у нас заетите на непълно работно време, които обаче искат да работят повече, са 34 000 души. 

Тоест 43,5% от българите на непълен работен ден искат да са заети на 8 часа

Желаещи да работят повече, отколкото им предоставя като възможност пазарът на труда, са и хората в Гърция (72% от заетите на непълен ден искат да са на пълен), Кипър (66%), Испания (57%). 

В ЕС заетите на непълен ден са малко над 44 млн. души, а от тях 22%, или 9,8 млн. европейци, искат и могат да работят повече, но пазарът на труда не им го позволява. Това важи в много по-голяма степен за жените, защото от хората в тази ситуация 67% са дами.

Виж още: 1/4 от младите българи са без работа

Източник: "Сега"