"Истината е че България е една много красива държава, с огромен потенциал, но не успяваме достатъчно добре да го разгърнем. На прав път сме, но можем и повече и по-бързо, можем и да сме по-ефективни", коментира президентът пред българите в Женева

"Надявам се да има стабилно правителство и партиите в него да се разберат не кой да заеме един или друг пост, а какво важно и смислено да бъде свършено за страната. Рецептата за успех на България днес е реформи, смирение и много работа. Политиците трябва да обещаят пет неща и да ги изпълнят, защото това създава доверие", с тези думи президентът Росен Плевнелиев отговори на най-често задавания въпрос по време на срещата му с представителите на българската общност в Женева, а именно ще има ли скоро страната ни стабилно правителство и какво се случва днес в България, съобщи за медиите прессекретариатът на президента.

По-малко партизански подход, агресия и противопоставяне

Държавният глава посочи, че се надява подадената от гражданите ръка да бъде поета от политическия елит и заедно да се работи за повече демокрация, за по-прозрачни и по-ефективно работещи държавни институции. 

"Надявам се оттук нататък да виждаме много повече смисъл и много по-малко партизански подход, агресия и противопоставяне. Нямаме нужда от повече месии, трябва да работим за силни институции, които са способни да генерират еднакви правила за всички", коментира президентът Росен Плевнелиев. 

Виж още: Плевнелиев: Не народът трябва да се яви на поправителен, а политиците!

 Българите в Швейцария

Към началото на годината в Швейцария пребивават над 5000 българи, като общността е съсредоточена най-вече в кантоните Цюрих, Женева, Берн и други. Тенденцията през последните три години показва двойно увеличение на сънародниците ни, които дългосрочно са се установили в Швейцария. По-голямата част от българите са високо квалифицирани и работят в международни организации, банковия сектор, в сферата на компютърните технологии и на медицинските услуги. 

Президентът посочи, че българите в Швейцария са най-добрите посланици на страната ни, тъй като с техните умения и труд, всеки ден работят за утвърждаване името на България.

Питанията на българите зад граница

По време на продължилата близо два часа среща сънародниците ни се интересуваха от това кога българите зад граница ще имат свое представителство в Народното събрание, кога ще могат да гласуват по електронен път, кога съдебната система ще заработи ефективно, както и кога ще бъде готов тунелът под Шипка. Президентът пожела на събралите се над 150 души, където и да са по света един ден да могат да гласуват по електронен път.