Можем ли да работим по-малко и да запазим доходите си? От дълго време Международната организация на труда е защитник на идеята за 4-дневна работна седмица

Ще запази ли доходите си българинът, ако работи по-малко? Отговори на тези въпроси дава Нова телевизия, позовавайки се на експертите.

4-дневна работна седмица

Да започнем от там какво на практика означава 4-дневна работна седмица и кой колко работи в момента?

Според международната статистика австрийците, гърците и англичаните са първи с по над 42 отработени часа на седмица. Дания, Литва и Ирландия пък са съответно на дъното в класацията. Ние сме в златната среда с около 41 часа в седмицата.

Къде в Европа се прилага този модел?

В момента идеята е обект на сериозен дебат в Русия. Реално 4 са работните дни в Холандия. Подобна практика съществува и при държавните институции в съседна Гърция, но пък точно това, че те почиват един ден повече стана причина 4-дневният работен режим в американския щат Юта да бъде премахнат заради невъзможността хората да позлват услугите на администрацията.

Виж още: Милионери искат 4-дневна работна седмица

Работните часове

Това показва, че не са толкова важни дните, а по-скоро работните часове. Ако работим 4 дни по 10 часа, ние отново навъртаме 40 работни часа. Предимството е, че добавяме един ден към уикенда. Така идеята за по-малко работа за същите пари изглежда примамлива на пръв поглед, но само на пръв, защото за работещия човек важното е надницата.

Може би доходите на хората за 4 работни дни няма да им стигат за никъде. За мен не е толкова от значение, защото ние постоянно трябва да сме отворени, обяснява Ивайло Борисов, който е собственик на магазин във Велико Търново, както и негов служител. При 4-дневна работна седмица обаче ще му се наложи да наеме допълнителен човек.

Заплатата

За работодателите това е основният аргумент срещу идеята. По-малкото работни дни щели да свалят и заплатите, посочват от Българската стопанска камара.

Не може да се запази възнаграждение за 5-дневна работна седмица при 4-дневна такава, категоричен е Томчо Томов от Българска стопанска камара.

Работодателите не виждат смисъл и в хипотезата, че по-малкото работни дни ще намалят вредните емисии във въздуха, защото, по техни думи, те се отделят от индустрията и от предприятия, при които работният цикъл е непрекъсваем.

Виж още: Вторият най-богат на планетата иска тридневна работна седмица

Синдикатите

Според вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, работодателите биха предпочели работната седмица да е 8-дневна. Синдикатите обаче смятат, че въвеждането на 4-дневна работна седмица предстои съвсем скоро. Отново според тях доходите на хората ще се запазят.

По-щастливи

Едно е сигурно - ако работим по-малко, ще имаме повече време за себе си. Това, според някои психолози, ще ни направи по-щастливи. Според други повечето почивни дни ще ни направят по-разсеяни и разконцентрирани на работното място.