Шест или седем партии в следващия парламент

Седмицата преди изборите винаги е наситена със социологически изследвания. "Медиана" на Кольо Колев също излиза с последно проучване преди изборите, което беше обявено на специална пресконференция.

Според агенцията в в 43-то Народно събрание ще има шест партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, България без цензура, Реформаторски Блок.

Според "Медиана" на 5 октомври пред урните ще застанат около 3,2 млн. души, като техният вот ще се разпредели по следния начин: ГЕРБ - 31,0%, БСП - 21,0%, ДПС - 13,2%, ББЦ - 7,5%, Патриотичен фронт - 7,1%, за Реформаторския блок - 6,8%, Атака - 4,5%, АБВ - 3,7 %, а за други партии ще гласуват общо 5,2%. Резултатът на Атака обаче не е изцяло сигурен и при тях може да се окаже, че няма да присъстват в следващия парламент. 

Агенцията сама е финансирала изследването, завършило 5 дни преди изборния ден. То е направено е с 1000 души над 18 години.

Според Колев към настоящия момент Атака също има сериозни шансове да преодолее 4 % бариера, АБВ е близо до бариерата. Най-вероятната конфигурация е 6-7 партиен парламент и много проблеми, за която и да е партия при опита да състави парламентарно правителство. ГЕРБ ще получи най-много депутатски места, но е малко вероятно да получи повече от 90. Съответно ще трябва да се търси 3-4 партийна коалиция, "голяма коалиция" (с БСП, ДПС) или да направи опит да състави правителство на малцинството, прогнозира Колев.

Виж още: Алфа рисърч: Големият победител на изборите може да са малките партии

Изследването сочи, че предстоящите предсрочни избори ще се проведат в обстановка на нарастващ песимизъм и тревожност по отношение на икономическото и социално развитие на страната. Близо половината от избирателите очакват влошаване в рамките на следващата година.

През октомври най-харесван политик е Кристалина Георгиева, която са посочили 53% от запитаните, а най-неодобряван политик е Касим Дал.