Флавоноидът ксантохумол, съдържащ се в хмела, подобрява когнитивните функции на мозъка

Може ли бирата да ни направи по-умни? Може! Или по-скоро би могла. Но това не е чак толкова важно. Утвърдителният отговор беше даден от щатския университет в Орегон.

Те са открили, че флавоноидът ксантохумол, съдържащ се в хмела и бирата, подобрява когнитивните функции, пише "Дейли мейл".

Проблемът обаче идва от факта, че количеството бира, нужно, за да се постигне "поумняване", е около 2000 литря на ден.

Според учените ксантохумолът може да се използва за лечение на метаболитен синдром и възрастови промени в паметта. Той ускорява метаболизма, намалява мастните киселини в черния дроб и подобрява мисленето.

Виж още: Идеалното питие след тренировка - бирата

Свойствата на флавоноида учените са изследвали с помощта на мишки, които е трябвало да преминават през специално направени лабиринти. Той е имал отличен ефект при по-младите животни, но при най-възрастните не е бил толкова ефикасен.