Страната ни е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг, в изследване сред 51 държави, направено от анализаторската компания A.T. Kearney

За втори път в период от седем години страната ни влиза в челната десетка на най-атрактивните дестинации за развитие на аутсорсинг сектора в света, пише "Монитор".

България заема 9-о място, като се изкачва с осем места в престижния индекс спрямо 2011 г., когато за последно беше направено проучването. Така за втори път в период от седем години страната ни влиза в челната десетка. 

Лидерските позиции за пореден път се заемат от Индия, Китай и Малайзия, като Азия продължава да доминира, представена от шест страни в топ 10. 

Централна Европа предлага зряла индустрия и много опитни играчи на стойност около 50% от тази на услугите в Западна Европа. Това предимство е още по-голямо за Югоизточна Европа.

Износ на производство, наричан по-често аутсорсинг (от английското outsourcing, което е съкращение от Outside Resource Using), е концепция за взимане на вътрешни функции на дадена компания и предоставянето им за изпълнение от външна компания. Организацията, към която се изнася дейността се нарича дестинация на производствения износ (outsource destination), пише "Уикипедия".

Има много причини широко да се практикува аутсорсинг. Най-често срещаните от тях са:

- използване на външни/чужди компетенции
- трансфериране към дестинация на производствения износ на определени рискове
- спестяване на финансови средства
- повишаване на производителността и/или качеството
- освобождаване на ресурси на компанията за основните ѝ дейности

Сходна е и работата на ишлеме, при която външна фабрика произвежда с материали на компанията-възложител определена продукция. Тя може да се разглежда като производствен износ, който добива огромна популярност в резултат на глобализационните процеси. Основна дестинация е Далечният Изток. Когато изнасянето става в чужбина, се използва понятието задграничен аутсорсинг (или офшорен аутсорсинг).