Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев даде обширно интервю за испанския всекидневник Аs, което вестникът сложи на заглавната си страница. В него бизнесменът разказва подробно за това как е поел тима от Разград и как мотивира играчите на отбора

Домусчиев е собственик на "Лудогорец". Бизнесменът поема отбора от "Б" група и още в първия сезон печели промоция за висшия ешелон, а след това има три поредни шампионски титли и два требъла. 

- Как станахте собственик на "Лудогорец"? 

- В Разград имаме голяма фармацевтична фабрика, където работят хиляди хора. В града от 1945 г. има отбор, който се казва "Лудогорец", но през 1999-2000 г. тимът, обикновено играещ в "Б" или "В" група, фалира. През 2001 г. група ентусиасти започнаха от нулата, като идеята им беше да работят с младежи и деца. 

- Кои бяха тези ентусиасти? 

- Предимно бивши футболисти на "Лудогорец", включително и президентът Александров. Той беше двигателят и организираше всичко в аматьорската лига. Започна да работи с нашата корабостроителница във Варна през 2008 г. и така се запознах с проекта.

- И решихте да се включите в него… 

- Започнах да влагам по малко пари, за да им помагам. Първо внесох 25 хиляди евро. Александров ми се обади, когато отборът влезе в "Б" група, защото се нуждаеха от по-голям бюджет. Попитах: "Колко още ви трябват?" и той ми отговори: "250 хиляди". 

Реших да помогна, но само при условие че назначим наш финансов директор и друг, който да контролира инвестициите. И така, през сезон 2010/2011 влязохме в "А" група. Аз, брат ми и близки до нас хора разучихме какво е необходимо и организирахме нещата с най-добрите професионалисти. След това историята е известна… 

Три години поред сме шампиони на страната. Първия сезон направихме требъл, миналия - също. Няма друг такъв случай в света. Миналата година играхме в Лига Европа и отпаднахме на 1/8-финалите от "Валенсия", но преди това победихме ПСВ, "Динамо" (Загреб) и "Лацио". 

- Каква е тайната ви? 

- Работа, организация… Имаме бюджет от 6 млн. евро, по-малко от други европейски отбори. "Левски" и ЦСКА са горе-долу със същият. В България има голяма криза и няма много хора, които да искат да инвестират. Но годишната издръжка на отбора се увеличава с успехите. За четири години стигнахте от "Б" група до Шампионската лига… 

- Това е невероятно, да. Не съм си го и представял, когато влязохме в "А" група, след като малко преди това бяхме във "В". В България гледат ли на вашия отбор като на гранд? 

- Имаме този проблем. Затова загубихме и от "Левски". Отборът е уморен от шампионата и е изцяло концентриран върху представянето си в Европа. Всички опоненти играят срещу нас на 150% от възможностите си. 

В България да се играе срещу "Лудогорец" е все едно в Испания да се играе срещу "Реал Мадрид" или "Барса". 

- А как мотивирате футболистите си? 

- Те трябва да разберат, че шампионатът е важен. Следващата година ще бъде по-лесно да влезем в Шампионската лига, защото ще ни се покачи коефициентът при жребия. Затова е важно да спечелим. Ние сме коректни и понякога има и глоби… 

- Глоби? 

- Когато виждам, че на терена не дават максимума от себе си… Едно е да загубиш, както стана в "Ливърпул", но съвсем друго - както паднахме от "Левски". Направиха много глупости, имаше и жълти картони за оспорване на решения, както и един изгонен… 

Това аз не го позволявам. Трябва да играем нашата си игра. Затова има и глоби. 

- А премии? 

- Ако побеждават, получават добри премии…

- Сигурно срещу "Реал Мадрид" ще са доста по-сочни… 

- Бонуси ще има със сигурност, но не вярвам футболистите да мислят за тях, когато излязат срещу "Реал". 

- На терена ще дадат всичко от себе си, но не заради премиите. Това ли е първата ви футболна инвестиция? 

- Да. Инвестирам в различни бизнеси, но нямах опит да ръководя футболен клуб. Днес обаче този спорт е индустрия като всяка друга. Имаш продукт и е важно как го продаваш и какъв е резултатът. Трябва да контролираш приходите и разходите. 

- Носи ли ви печалба? 

- Да, имахме сериозна печалба. 

- Имате ли проблем с финансов феърплей? 

- Никакъв. Не ми харесва, когато някой клуб го нарушава, когато зад него има големи руски олигарси или пари от арабски фамилии. Например ПСЖ. 

Футболът трябва да бъде прозрачен. "Реал Мадрид" продава фланелки и печели, друг продава билети и печели. Това са пари. Аз вложих в началото, защото беше необходимо. 

Беше социален проект да помогна на едно много бедно място в България. Направихме тренировъчните игрища, реконструирахме стадиона, а сега започваме и нов. Но аз не съм като арабите, които дават пари, печелят и толкова. 

Нашите привърженици плащат скъпи билети. Откъде иначе ще идват пари в клуба? Отборът е на феновете и те трябва да си плащат. Същото е и с фланелките. Имаме добър финансов баланс. На първо място сме в България по приходи oт мачове, спонсори и телевизионни права.

- Това ще ви помогне да отделите повече пари за трансфери?

- Както всеки друг, и аз мога да купя някой футболист за 4-5 милиона. Но какво ще постигна с това? Ще бъде нещо временно. Не искам клубът да зависи от моя бизнес, а да го развия малко по малко. 

- Харесва ли ви испанският футбол? 

- Много. През тези три години сме изпращали треньорите си точно в Испания, за да видят как се работи в "Барса", "Виляреал" и "Еспаньол". Опитваме се да подражаваме на испанския модел и да го развием в България. Нашият стил на игра е подобен на испанския. Винаги искаме да притежаваме топката. 

- Така ли ще бъде срещу "Реал Мадрид"? 

- Да. Да играем като равен с равен с грандовете е чест за нас. Ще бъде истински празник. Много от хората, които ще отидат на стадиона, ще се радват, ако "Лудогорец" победи, но пък други просто искат да видят "Лос Галактикос". 

- Прогноза? 

- 2:2.

Превод: Sportal.bg