Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни реформи

Предупреждението отправи президентът Росен Плевнелиев пред Би Ти Ви от Ню Йорк, където държавният глава участва в сесията на Общото събрание на ООН. От Америка Росен Плевнелиев призова българския парламент да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектор "Енергетика". 

"Ако това не се случи, може да бъдем изправени и пред драматични последствия, включително и фалит. Нямаме много време и моят апел ще бъде, след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор енергетика", заяви държавният глава. 

Виж още: Росен Плевнелиев: България е част от коалицията срещу тероризма

Президентът призова за незабавни мерки в сектора. Една от тях ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаването на силен, независим и надпартиен регулатор

"Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат "смъквай или вдигай цената на тока". Ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 милиард приходи и 3 милиарда задължения", подчерта Плевнелиев. 

С бизнес срещите в петък приключи и визитата на президента Плевнелиев в Съединените щати.

Виж още: Леонардо и Плевнелиев говориха в ООН за промените в климата