Нито един от двамата кандидати за поста не получи необходимите 17 гласа

След дълго заседание и 6-часово изслушване на кандидати Висшият съдебен съвет все пак не успя да избере председател на Върховния касационен съд, пише Novini.bg. Нито един от двамата кандидати за поста, заместник-председателите на съда Таня Райковска и Павлина Панова, не получиха необходимото мнозинство от 17 гласа "за". 

В полза на Райковска гласуваха 15 от членовете на съвета, а за Панова - 9. По-рано същия ден, след близо 6 часа изслушвания на двамата кандидати, членовете на ВСС дискутираха казаното от Павлина Панова и Таня Райковска.

Камен Иванов, който се е подписал под кандидатурата на Павлина Панова, заяви, че тя има блестяща професионална кариера. Държахме да издигнем кандидатура, която да отговори на високите изисквания.

Когато станало ясно обаче, че втората кандидатура е на Райковска, Панова поискала да размисли дали да се внася нейната кандидатура, защото това можело да разцепи на две Върховният съд и за това кандидатурата на Панова била внесена с известно забавяне, посочи Камен Иванов.

Виж още: Петър Славов: Съдебната система трябва да бъде освободена от политически натиск

Колегата му Калин Калпакчиев, който също подкрепя Панова, заяви, че тя е всепризнат специалист по наказателно право, дори в международен аспект. Двете кандидатури не са еднакви, Панова и Райковска имат различни качества, посочи още Калпакчиев.

Мария Кузманова призова да се направи анализ на управленческата компетентност на двете кандидатки. Тя също така заяви, че подкрепя концепцията на Таня Райковска, под чиято кандидатура се е подписала.

Дължим на обществото избор. Така ще се опровергае теорията, че изборът се диктува от друго място, посочи пък колегата й Ясен Тодоров.