Като изключим индивидуалните грешки, които лишиха тима поне от точка, всички футболисти се представиха на ниво

Един състезател обаче направи най-силно впечатление на спортно-техническото ръководство на английския гранд, мениджърите и публиката на "Анфийлд". Това е бразилецът Жуниор Кайсара, който бе във вихъра си и изнесе силен двубой, коментира Бисер Тошев, специален пратеник на Sportal.bg в Ливърпул.

Кайсара бе стабилен в защита и доста често пробиваше по крилото. След мача всички се интересуваха от "кариоката" и няма да е голяма изненада, ако се стигне до негов трансфер в Англия. Хората в Ливърпул останаха впечатлени от неговата физическа мощ, от километража, който навърта по време на мач и от острите му пробиви и последвалите центрирания от фланга.

Мениджърът на "Ливърпул" Брендън Роджърс засипа с похвали шампиона на България Лудогорец след победата с 2:1 на своя отбор на "Анфийлд"

В описанието си за опонента на своя отбор в първия двубой от Шампионската лига след близо петгодишно отсъствие, северноирландският специалист коментира, че българите са изключително опасен на контраатака отбор и сподели мнението, че очаква "Лудогорец" да създаде проблеми на всички останали в групата - в това число и на "Реал Мадрид". 

Ето какво каза Роджърс по адрес на "Лудогорец": "В техническо отношение те са много добри. Трябваше да демонстрираме спокойствие и последователност, да променим тактическата си схема от 4-3-3 на "диамант" и да опитваме да създадем повече свободни пространства в тяхната половина. Може би в първите ми месеци начело на "Ливърпул" преди две години, щяхме да завършим наравно срещу такъв съперник, или дори да загубим."

"Лудогорец" ще са тежък опонент за всички в тази група. Видяхте сами от първите минути на мача, че те могат да създават проблеми на съперника си. Имат някои много технични футболисти за контраатака. Бърз отбор са", допълва още Роджърс.

"Когато играем в София, ще има 60 000 на трибуните. Няма да са лесни мачове там. Нито за нас, нито за когото и да било", завърши с очерка си за "Лудогорец" мениджърът на "Ливърпул".

Как протече мачът

Малко преди трите попадения пък българският шампион имаше два отлични шанса да открие резултата. Първо опасен шут на Кайсара бе избит от Миньоле и за късмет на англичаните топката като по чудо не попадна в Роман Безяк, който щеше да реализира на празна врата. Малко по-късно отлична комбинация завърши с шут на Безяк в дясната греда.

Българският шампион изигра много силно първо полувреме пред 43 307 зрители на "Анфийлд". Тимът на Георги Дерменджиев бе стабилен в защита. Като изключим една или две ситуации, орлите не оставиха никакви пространства в атака на английския гранд. В нападение разградчани сътвориха няколко смислени неща, които затрудниха максимално домакините. През първата част направи впечатление, че съдията спести и няколко жълти картона на англичаните.

В първите 10 минути играта бе равностойна и без сериозни опасности пред двете врати. В 23-ата минута "Ливърпул" създаде първата сериозна опасност. Марио Балотели стреля, но защитник изби, топката попадна у Стивън Джерард, чийто силен изстрел беше избит от вратаря Борян.

В 30-ата минута "Лудогорец"отговори мощно. Българският шампион бе на крачка от гола. След центриране отдясно, Козмин Моци не успя да отбележи от няколко метра с глава, независимо, че бе оставен непокрит.

В 37-ата минута Абел Анисе отправи силен изстрел, който профуча покрай левия стълб. Две минути по-късно късметът покри "орлите", тъй като Лалана пропусна да се разпише сам срещу вратаря.

След почивката играта отново продължи да е с поделено надмощие. Отначало "Ливърпул" взе инициативата, но към края на двубоя ролите бяха разменени.

В 53-ата минута Манкийо пропусна отличен шанс да се разпише. Върджил Мисиджан не успя да изчисти и играчът на домакините излезе сам срещу Борян. За радост на българите кълбото излезе в аут.

В ответната атака "зелените" показаха своите "зъби". Жуниор Кайсара стреля опасно от 23-24 метра, но Миноле спаси.

Две грешки и скандални дузпа попречиха на "Лудогорец" да направи поне равенство

Постепенно "Лудогорец" започна да гледа по-смело в предни позиции. В 65-ата минута Роман Безяк напредна и шутира, но кълбото профуча над напречната греда.

В 70-ата минута Борини надскочи бранителите на "Лудогорец" и от няколко метра отправи силен изстрел с глава. Борян обаче показа невероятен рефлекс и изби в корнер.

Две минути по-късно само късметът спаси английския гранд. Роман Безяк бе изведен от Марселиньо на добра позиция и стреля по диагонала, но топката срещна десния стълб. При добавката Йордан Минев също не успя да вкара.

Така се стигна до 82-ата минута, когато Балотели откри резултата. Нападателят се разписа с удар по диагонала, след грещка на Козмин Моци, който не успя да изчисти топката.

В 90-ата минута "Лудогорец" изравни чрез Даниел Абало, получил великолепен извеждащ пас от Юнес Хамза и останал очи в очи с Миньоле, хладнокръвно прониза стража на английския гранд.

И когато срещата вървеше към заслужено равенство, дойде колективната грешка в отбрана, която доведе до дузпата за "Ливърпул", реализирана от Джерард за крайното 2:1.