Без него те не могат да заработят или да сключат договор със Здравната каса

В Министерство на здравеопазването има постъпили документи за 30 нови частни болници, които искат разрешение за отваряне. Без този лиценз здравните заведения няма как да заработят и да сключат договор със Здравната каса, пише в. "Преса".

Сред чакащите за лиценз преобладават специализираните лечебни заведения, като почти половината са за рехабилитация и физиотерапия. Клиничните пътеки в тази област варират от 330 до 500 лева и са едни от най-търсените.

Близо 100 000 българи само от началото на годината са били приети за лечение заради болести на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, коренчеви болки и за рехабилитация след инфаркт или инсулт. Друга част от новите болници ще са кардиологични.

Виж още: Последната линейка на София

В същото време дълговете на болниците достигнаха нов рекорд - 507 млн. лева. В момента у нас има около 350 лечебни заведения, като над 100 са частни. Последните 12 от тях са отворили врати през 2013 г. 

В края на миналата година в страната има разкрити 49 258 легла, което ни нарежда на 20-о място от 192 държави по брой легла на глава от населението. Средно в ЕС се падат по 6 болнични легла на 10 000 души, а у нас - по 71.

Виж още: Здравеопазването - най-важният национален приоритет за българите