На финалната права той се конкурираше с кандидатурите на Варна, Велико Търново и София (заедно с Югозападния регион)

Пловдив е българският град, номиниран за Европейска столица на културата, оповести председателят на експертното жури Стив Грийн на церемония в зала "Средец" на Министерството на културата, предавана пряко по БНТ.

Градът има опит и от домакинството на Европейския месец на културата през 1999 г., когато страната ни още не бе членка на ЕС, а участваше в паралелната инициатива, ориентирана главно към страните от Централна и Източна Европа. Тогава там се състоя и първият концерт на "Металика" у нас.

13 изявени международни и български специалисти в областта на културата и управлението на големи културни проекти определиха българската кандидатура измежду четирите града финалисти: Пловдив, Варна, Велико Търново и София (заедно с Югозападния регион).

Според правилата седем от експертите са избрани от европейските институции, а останалите шестима са българи: Георги Тошев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Камелия Николова, доц. д-р Людмил Вагалински, Мария Кашукеева и доц. д-р Светлана Христова.

Според процедурата журито изготвя доклад относно всички кандидатури, като препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019.

При оценяването на културната програма на градовете се взимаше предвид дали тя привлича гражданското участие и чуждестранните туристи, както и дали стимулира европейското културно сътрудничество. От значение бе също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да насърчава дългосрочно културното и социално развитие на града домакин.

На 29 август арбитрите посетиха София (Sofia2019.bg), на 30 август бяха в Пловдив (Plovdiv2019.eu), на 1 септември - във Варна (Varna2019.bg), а на 2 септември във Велико Търново (VT2019.eu).

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май догодина министрите на културата ще вземат окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата Европейска столица на културата през 2019 г. 

Тази година това са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), а Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия) ще бъдат Европейските столици на културата през 2015 г. Следват Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г., Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) - през 2018 г.

Инициативата възниква още през 1980 г., а нейни автори са известната актриса и певица Мелина Меркури, тогава министър на културата на Гърция, и френският й колега Жак Ланг. 

Първоначално званието било присъждано на европейски културни центрове с вековни традиции като Атина, Париж, Флоренция и Берлин, но концепцията се променя с избирането на Глазгоу през 1990 г., а "обикновени" градове като Лил и Ротердам продължават тази тенденция.

След разширяването на ЕС през 2004 и 2007 г. европейска столица на културата стават едновременно два града - по един от стара и нова държава членка. Сега страната ни е "в комплект" с Италия, а според предложения график през 2033 г. ни предстои съвместно домакинство с Дания.

"Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и ще могат да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата", коментира еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.