Да избегнем страничните ефекти на медикаментите от традиционната медицина

Лятото е към приключване и депресиите изскачат от гардероба заедно с по-дебелите дрехи. Негативните емоции най-често отшумяват за дни, но все пак има случаи, когато трябва да вземем мерки, за да не прерасне това в нещо по-тежко.

В такъв случай обаче не е задължително да се обръщаме веднага към хапчетата. Също толкова полезни и с дълготраен ефект могат да бъдат и някои билки, пише Lechitel.net. Билките имат по-малко странични ефекти от традиционните лекарства. С различни природни лекове можете да намерите по-ефективно решение на своя здравословен проблем.

Най-често прилаганите билки и лекарства получени от билки са босилек, Гинко билоба, сибирски женшен, овесена слама, жълт кантарион, карамфил, ашваганда, мака, златен корен.

Виж още: Три билки, които ще подобрят паметта ви

Прием на билкови чайове и отвари: Чай от джинджифил - суп. лъжици се сипват във вряща вода и се остават да врат 5 минути. Може да се приема през целия ден и затова се препоръчва да се прецеди и пресипи в термос. Джинджифилът има силно алтидепресивни свойства и затова се използва за лечение на тревожно разстройство.

Друга рецепта с билката - 1-2 суп. лъжици нарязан на ситно джинджифил се сипва в 2 литра вода и така трябва да се остави за една нощ. На следващият ден се сварява и трябва да ври около четвърт час и се прецежда, а като се охлади, може да се пие с лимонов сок и мед на вкус.

Сибирският женшен подобрява стабилността на някои невротрансмитери в главния мозък и стимулира имунната система. Прави се запарка като се сваряват 20 г от билката в половин литър вода и се слага на котлона да поври 15 минути. Остава да се прецеди и се пие 3 пъти на ден. Благодарение на женшена мозъкът се стабилизира и се справя със стреса.

Виж още: Отровни билки

Билката пасифлора съдържа веществото хризин, който е флавоноид с антидепресивни свойства. Тя също се използва за лечение на депресивни състояния.

Ашваганда е растение използвано в индийската народна медицина аюрведа от преди много години, той съдържа вещества с мощни адаптогенни свойства. То действа на мозъчни дегенеративни състояния на мозъка като Алцхаймер и Паркинсон като ги възпрепятства, а също и някои ракови заболявания. Билката действа по-ефективно и от някои лекарства против депресия.