Съюзът на пивоварите в България оборва приетото мнение, че именно бирата е причина за солдното възвишение в областта на стомаха

Родните пивовари са се заели с нелеката задача да развенчаят мита, че биреното коремче се образува от пиене на бира.

Съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. При умерена консумация пивото съдържа около 1/10 от обичайната дневна енергийна стойност за човека, която е между 2000 и 2500 килокалории.

Тези твърдения се подкрепят от специално изследване на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за определяне на хранителната стойност на бирата. Проучването е реализирано от "Център по биология на храните" и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) въз основа на лабораторни изследвания на 10 от произвежданите в страната марки и видове пиво. Проведените анализи са съгласно международно приети методики.

Енергийните показатели на пенливата напитка се изчисляват въз основа на сумата от калорийната стойност на съставките на бирата - белтъци, мазнини, въглехидрати и алкохол. Тъй като пивото е със сравнително ниско алкохолно съдържание, около 4,5%, съвсем естествено то има и по-малко калории, отколкото останалите алкохолни напитки.

Получените резултати показват, че средната енергийна стойност на бирата е 50,7 килокалории на 100 г (милилитра), което за едно стандартно питие от 330 милилитра би означавало около 167 калории, а за 1 бира от 0,5 литра - 253,5 килокалории.

Виж още: Най-добрите дестинации за бирен туризъм

С най-малко калории е безалкохолното пиво - едва 25 килокалории, което се дължи на отсъствието на алкохол в него. С приблизително 43 калории на 100 милилитра са бирените миксове тип "радлер", които са смес от традиционно пиво и плодов сок. 

Според получените от изследването резултати с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво, като причина за това са относително по-високите му нива на алкохол (около 5,9%) и на сухо вещество (градус Плато), което го прави предпочитано през студените месеци на годината.

Направените лабораторни анализи потвърждават, че белтъците и мазнините в бирата са в минимални количества. Средната стойност за белтъците е 11,6 милиграма на 100 г, а за мазнините - 16,8 милиграма на 100 г. Заедно те формират под 1% от общото енергийно съдържание на пивото, което е пренебрежимо малък дял.

Малко българи обаче са наясно с факта, че няма опасност от напълняване при умерена консумация на бира. Това показва национално представително проучване на агенция IPSOS България, проведено сред граждани на възраст между 18 и 69 години от девет региона в страната. 

Виж още: Бирата е невинна

Само 6% от анкетираните знаят, че пивото е напитка със сравнително ниско съдържание на калории и не води до напълняване при умерена консумация. Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. "бирено коремче", тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари. Редица научни изследвания от последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на висококалорични и богати на мазнини храни.

Проучването на агенция IPSOS България показва също, че 37% от анкетираните определят умерената консумация на бира като съвместима със здравословния начин на живот, а при активните почитатели на пивото (които пият бира поне веднъж седмично) това мнение споделят 47%.

Българинът остава голям почитател на бирата, като според същото проучване пивото продължава да е най-консумираната лятна напитка у нас след водата и газираните безалкохолни напитки. 42% от всички запитани определят пивото като най-подходящото за тях питие, а сред жените този процент е 25.

Виж още: "За крафт бирата с любов"

Данните показват, че през лятото бира се пие средно два-три пъти седмично, като съвсем естествено потреблението се е повишило в сравнение със зимния период. Най-лоялните почитатели на пивото са мъжете, които и през това лято консумират бира два пъти по-често в сравнение с представителките на нежния пол.

Жените, от своя страна, са утолявали жаждата си с кехлибарената напитка средно пет пъти в месеца. 41% от анкетираните в проучването лица възприемат иновативните предложения на категорията – бирените миксове, като най-модерната напитка в сравнение с всички останали.