Как и къде се подават заявленията

Българските граждани, живеещи зад граница, които желаят да гласуват на предстоящите избори за Народно събрание на 5 октомври, вече могат да подадат заявление и по електронен път. Крайният срок за подаване на заявления е 9.09.2014 г.

Заявления могат да се подават лично в съответното дипломатическо или консулско представителство, през интернет или чрез изпращане по пощата.

Желаещите да декларират желанието си да гласуват през интернет, могат да го направят на официалната страница на Централната избирателна комисия.

В заявлението по т. 9 избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по лична карта единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната, в което желае да гласува. В заявлението избирателят може да посочи електронен адрес или телефон за контакт, на който да бъде уведомен за резултата от проверката на по чл. 17, ал. 3 ИК.

На сайта на ЦИК може да се направи и справка по ЕГН или по страна, дали подаденото заявление е потвърдено.

Виж още: От МЕНСА искат депутатите да полагат тест за интелигентност

Избирателните секции извън страната се образуват:

- в местата, където има дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват;

- в местата, където няма дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, заявили желание да гласуват;

- в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът на тези места може да намерите тук.

Виж още: Започва регистрацията на партии и коалиции за изборите

- извън изброените по-горе места по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40. В такъв случай ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден (12 септември 2014 г.).