Гледна точка на Иван Куцаров върху това, че за всичко е виновен "Сексът и градът"

Текстът е взет от блога "На изток от рая" с разрешението на автора.

Провокиран от коментари на познати под статията на прекрасната Радост се замислих, че няма описание на разбирането, от мъжка гледна точка, за това докъде ни води философията на "Сексът и градът". Като изключим Californication (Секс до дупка), който е съвсем друга работа.

Когато феминзмът срещне метросексуалността

Една от причините да няма такава версия са стереотипите за ролята на мъжът и жената в съвременното общество. Можем да продължаваме да си говорим за феминизъм и сексизъм, но истината е, че жените в последните двадесет години са много повече мъже от нас самите. Ролята на добрата американска съпруга от 50-те, която се грижи за децата, чисти, готви и се усмихва, поливайки цветята в двора я има вече само във филмите. И това не би трябвало да ни плаши, а само да ни радва. Не се сещам за нещо по-секси от уверена и целенасочена жена, която знае какво и как иска да го постигне. Ето тук идва разломът – в популярната трактовка на "самостоятелна жена" се визира нещо като Кари Брадшоу, чиято единствена цел е да намери перфектния, изчуквайки половината Ню Йорк. Набиваното от медиите разбиране, че животът в "Сексът и градът" е върховното постижение на съвременната култура ни докара един огромен катаклизъм наречен метросексуалност. С няколко думи попадаме в един параграф 22, в които мъжете са изнежени, почервенели от солариум плужеци, които нахакани девойки, на по три коктейла Космополитан, свалят в най-близкия клуб.

Виж още: Наръчник на летния флирт

За грешната тратковка на "самостоятелна жена"

И така. От една страна имаме представителка на нежния пол, която не може да готви, търси перфектния повече от 20 години, наближава 40-те и най-голямото й достижение е седмична колонка в местния вестник и разпознаване на 8 нюянса на розовото. Това, според нея, я прави самостоятелна жена. Тя търси мъж, който може да готви, финансово стабилен, добре изглеждащ, трениращ постоянно, интелигентен, необвързан и готов да й даде света в краката. Тя търси всичко, което един мъж трябва е. И съм абсолютно съгласен, че един мъж трябва да може да е всичко това накуп. От друга страна той очаква, обаче, в замяна същите качества за жената до него. Или поне част от тях. Затова връзките между успелите мъже и жените тип "Сексът и градът" не продължават дълго. Сори, приказката с принца на бял кон не е за такива като вас. Тя е за жени, които не се оплакват от това, че не им е купен последния модел обувки на Лубутен. Приказката е за жени, които могат да имат всичко и сами, но позволяват на мъжете да се залъгват, че нещо зависи от тях. И, повярвайте ми, мъжете оценяват изключително много такива жени. Всичко в такава връзка е заради играта, не заради печалбата. Печалбата е от това, че две осъзнати форми на живот са заедно.

Виж още: Кои професии водят най-често до развод

Грозната истина

Грозната истина е, че жените тип "Сексът и градът" предразполагат развитието на все повече метросексуални обекти. Мъже, изнежени до степен, че не могат да боядисат дори една стая. Съжалявам, ако съм старомоден, но в това, от мъжка гледна точка, няма нищо похвално. Похвално е един мъж да може да се справя сам, но да позволява на половинката си да му помага. Което ни води до обратния процес. Реалността е, че останаха малко истински мъже и жени на тази планета. Ако приемаме новата роля на жената и мъжът в съвремието трябва да се сблъскаме и с все "по-мултифункционалната", да я наречем, роля на половете. Това се изразява в четири много прости принципа – мъжът трябва да е истински мъж, който от една страна да е мачо, а от друга интериорен дизайнер. Жената трябва да е истинска жена, която от една страна да е изключително нежна, а от друга страна може да смени една крушка.

Виж още: Кое е най-важното мъжко качество

Като за финал

Една латинска поговорка гласи, че "съдбата обича смелите". Истински самостоятелната жена е най-секси момичето, с което може да е един мъж. Този, който се откаже от идеята, че ще я срещне, изобщо не заслужава дори да я зърне. За него остават момичетата от "Сексът и градът".