Още ли не сте гледали "Игрите на глада"? Поредната мания в кината по серия тийнейджърски романи, написани от жена, спечели над 150 млн. от първия си уикенд само в САЩ

През трите дни на премиерния уикенд "Игрите на глада" спечели 155 млн. долара само в US кината - рекорд за филм, който не е продължение, и трето най-добро постижение в историята.

Преди него са само 3D финалът на Хари Потър

от миналата година, който събра 169,2 млн., и "Черният рицар" (2008 г.), който върна Батман по екраните със 158,4 млн. долара от първия си уикенд в кината.

По предварителния интерес сред тийнейджърската публика "Игрите на глада" е сравняван с друга успешна напоследък поредица - "Здрач", но най-високото постижение на вампирската сага е

"Новолуние" със 141 млн. долара

"Игрите на глада" екранизира първата от трилогията книги на американката Сюзан Колинс, която е и съавтор на сценария - а финансовият успех гарантира продълженията.

Ето няколко факта, които правят филма интересен и за модните маниаци.

Сенека Крейн (Уес Бентли), тв продуцентът от "Игрите на глада", снимка: Форум филм България

1. Роди се нова екшън героиня: Катнис Евърдийн

Смелата девойка е само на 16, но с уменията си за оцеляване печели жестокото риалити за тийнейджъри, с което управниците на Панем държат в подчинение 12-те окръга на постапокалиптичната държава.

За режисьора Гари Рос тя е Жана Д'Арк от бъдещето, а списание "Атлантик" я нарича "най-важният женски персонаж в масовата култура напоследък". Благодарение и на нея 2012-а може да бъде провъзгласена за годината на силните жени в киното.

Сюзан Колинс признава, че почерпила вдъхновение от

древногръцкия мит за Тезей, минотавъра и лабиринта

Според биографията на героя атиняните трябвало на всеки девет години да изплащат кръвен данък на цар Минос заради убийството на сина му.

Наказанието им било да изпращат на остров Крит седем младежи и седем девойки, които били затваряни в дворец с форма на лабиринт, за да бъдат изядени от звяра с тяло на човек и глава на бик.

Катнис се родила във въображението на писателката от видяното по телевизията, където се редували риалити предавания и репортажи от военни конфликти. Сюзан Колинс я определя като "силна, ранима, красива, безпощадна и смела" - точно каквато е и актрисата, избрана за ролята:

2. Дженифър Лорънс

21-годишна днес, но привлякла вниманието още като тийнейджърка - а Winter's Bone (2010) й носи рядка за възрастта й номинация "Оскар" за главна женска роля. За "Игрите на глада" тя е тренирала доста, "тъй като през половината филм тичам".

Освен бягане в планински местности, тя упражнявала и катерене, едновременно на изкуствена стена и по истински дървета. Естествено, научила се и да стреля с лък.

3. Висшата мода от Капитола

Столицата на Панем изглежда като най-голямото "от кутюр" ревю, а специално за филма е създаден и Tumblr блогът CapitolCouture.pn.

От екипа на филма сравняват населението там с двора на кралица Мария Антоанета, а стила им наричат "ретро-футуристичен".

На фокус сред жителите на Капитола е героинята на Елизабет Банкс - Ефи Тринкет, която се грижи за репутацията на трибутите от Окръг 12 и им преподава уроци по етикет.

Актрисата се шегува, че се чувствала като кукла Барби, а някои от тоалетите били толкова неудобни, че едва можела да ходи.

4. Прическите и грима

В някои снимачни дни за филма са били ангажирани по 80 гримьори и фризьори, които да подготвят по няколкостотин статисти за масовите сцени.

При такива случаи броят на перуките надхвърлял 400, а още 500 чифта изсветлени вежди били нужни за жителките на Капитола.

Ръководител на екипа гримьори е трикратната носителка на "Оскар" Ви Нийл, която е печелила статуетката за "Бийтълджус", "Г-жа Даутфайър" и "Ед Уд", а е работила и по "Карибски пирати".

"Игрите на глада" са мечтата на гримьора - едновременно висша мода и авангардна красота плюс всевъзможни наранявания и белези от екшън сцените, обяснява тя.

5. Огненото момиче

Тъй като "Игрите на глада" са риалити шоу, а трибутите трябва да се харесат на публиката, за да привлекат спонсори и подкрепа за участието си, стилистът на Катнис Евърдийн й създава имиджа на "огнено момиче" - а част от него е и червената рокля, с която тя гостува в телевизионното студио.

Дизайнерката на костюмите за филма Джулиана Маковски (работила и по първия "Хари Потър", а с Гари Рос - по "Плезънтвил" и "Воля за победа") обяснява, че понеже самият стилист се отличава със своята елегантност, е напълно естествено да създаде и елегантна
рокля.

По дрехата, която поражда илюзията за пламък, са добавени и кристали "Сваровски", придаващи бляскав ефект, докато героинята се движи.

Кожените костюми на Катнис и Пийта за дефилето им с колесниците пък напомнят за въгледобива - основната индустрия в Окръг 12, откъдето произхождат двамата.

6. Стилистът Цина (Лени Кравиц)

Това не е първата филмова роля на рокзвездата - в "Прешъс" той игра санитар, а в един от най-новите си видеоклипове изпълнява няколко различни персонажа.

За разлика от останалите жители на Капитола, неговата външност не е крещяща - той се облича в черно и единственото, което говори за модния му статут, са златистите сенки на клепачите му.

"Когато видях работата му в "Прешъс", бях поразен - той беше тих, но излъчваше сила; сдържан, но и сърдечен. Точно тези качества притежава героят му Цина", казва режисьорът Рос.