Целта е личната карта да служи и като здравна.

Разходи за нови документи очакват българите, ако кабинетът одобри проектът "2 в 1". Вероятността това да стане е голяма, защото идеята е представена на министър-председателя Пламен Орешарски, пише в. "Труд".

Новите пластики (чиято евентуална цена още не се знае) ще бъдат използвани като идентификатор. При посещение на пациента при личния лекар, при постъпване в болница или даване на материал за изследване в лаборатория, новата карта ще се поставя в четец, който да предостави необходимите данни.

Изглежда нещата са решени, защото специалистите от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) само трябва да анализират хардуера и софтуера си, преди да започне правенето на новите документи. Необходимо е да се оцени състоянието им и да осигурят защитата на въведената информация и т.н.

Новата система ще започне да действа като се закупят апарати от всеки личен лекар, лечебно заведение и лаборатория. От НЗОК разказват, че ще се използват апарати-четци, които приличат на тези, инсталирани по ГКПП-тата. Стойността им е около 40-50 лв. на брой.

Вече се знае, че ако се въведе използването на новите документи, ще намалеят злоупотребите със здравната каса. Когато пациентът напусне кабинета на специалиста, никой не може да му впише в документите повече прегледи от извършените, нито операции на хартия.