Сортът Лаванто съдържа вещества, които пречат на натрупването на белтък в мозъка

Сортът какао Лавандо се оказа особено богат на полифеноли и антиоксиданти, които пречат на натрупването на белтък в мозъка и увреждането на мозъчни клетки. Именно това води до дегенеративни заболявания като Алцхаймер. Това са установили в болницата „Маунт Синай” в Ню Йорк, пише Chronicle.bg.

Учените са тествали и екстрактите на други сортове какао, но именно Лавандо показало най-добри резултати в подтискането на натрупване на белтък в мозъка. Учените ще се опитат да синтезират лекарство, което да се бори срещу заболяванията на мозъка и да има противовъзпалителни свойства.

Освен това експертите смята, че това ще помогне терапията да стане по-евтина и безопасна терапия за лечението на болестта на Алцхаймер в ранен стадий.