Въпреки обилните валежи и наводнения у нас през последните месеци, изследвания на БАН показват, че заплахата от засушавания в България ще расте, заради промените на климата.

Над 50% от парниковите газове на България идват от горенето на въглища за електричество и отопление. Това твърди "Грийнпийс" - България в нов доклад, озаглавен "Вода за живот или вода за въглища"

Природозащитниците посочват, че с нарастващото засушаване страната ни трябва да реши дали да избере хранителната независимост пред изкуственото поддържане на съществуващите въглищни мощности.

"Водата е безценен ресурс, който за съжаление ще намалява в бъдеще. За охлаждане в енергетиката се използва 13 пъти повече вода, отколкото за напояване. В същото време, депонирането на отпадъците от добив и горене замърсява подпочвените и повърхностни води и увеличава тяхната киселинност", посочват от "Грийнпийс".

В заустваните от ТЕЦ-овете отпадъчни води попадат нефтопродукти, тежки метали (алуминий, антимон, бор, желязо, живак, кадмий, манган, мед, никел, олово, селен, хлор, хром, цинк) както и нитрати, нитрити, фосфати, сулфати, флуориди, цианиди и естествен уран. 

Контролно изследване на "Грийнпийс" - България на малък спектър от тежките метали във водоеми в близост до Мини "Марица Изток", ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Ей И Ес – Марица Изток 1", "Брикел" и ТЕЦ "Контурглобал Марица Изток 3" е установило наднормени нива на олово, хром и манган.

Виж още: Реакцията на деца от Замбия, когато за пръв път пият чиста вода

"Голяма част от опитите за рекултивация на въглищни мини в Европа и САЩ са по-скоро неадекватни. Киселинните дренажи от изоставените рудници попадат в подпочвените води и ги правят негодни за понататъшно потребление”, коментира Филка Секулова, автор на доклада. 

"Възстановената земя никога не става годна за селскостопански практики, водата остава отровена, а черната сянка на въглищната индустрия върху местните общности остава завинаги", добавя тя.

"При наличието на алтернативни енергийни източници и свързаната с тях алтернативна заетост, смятаме, че страната ни трябва да спре да подкрепя индустрия, която трайно замърсява водите и околната среда и има пагубен ефект върху качеството на въздуха, човешкото здраве и местните общности, живеещи в близост до мините", смятат от "Грийнпийс"- България.

Виж още: ООН за глобалното затопляне: Новините са лоши