Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смъртността сред жените в развитите страни.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за над една трета от смъртните случаи, повече отколкото рака на гърдата, на яйчниците и на матката.

Предупредителните сигнали за инфаркт могат да останат незабелязани, пише Health.bg. Изследванията показват, че много жени имат ранни симптоми на инфаркт дни, седмици и дори месеци преди това да се случи. За съжаление много жени, а и техните лекари ги пренебрегват. 

Най-често срещаните симптоми включват:

Необичайна умора – умората е нормална при недоспиване, претоварване, вирус или реакция от някакво лекарство. Когато обаче тя е необичайна или прекалена, може да е предупредителен сигнал за сърдечно заболяване. Изследване показа, че над 70% от случаите на инфаркт при жените са били предшествани от забележима умора.

Нарушения на съня – необичайното и продължително разстройство на съня изисква специално внимание. Неотдавна бе открито, че почти половината от жените, които са получили инфаркт, дни или месеци преди това са страдали от нарушен сън.

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами

Недостигът на въздух при извършване на нормални дейности, лошото храносмилане и тревожността могат също да бъдат предвестник на сърдечни атаки при жените. 

Как се познават сериозните симптоми? Наблюдавайте кои болки са типични за вас и как реагирате на храните и различните дейности. 

Това ще ви помогне да забележите сериозните промени. Ако пък имате рискови фактори за сърдечно заболяване, трябва да бъдете особено бдителни за усещанията си. Когато забележите обезпокояващи или необичайни промени в енергичността, комфорта или нощния сън, трябва да се посъветвате с лекаря си. 

Сред рисковите фактори са високото кръвно налягане, високия холестерол, затлъстяването, диабета, пушенето, заседналия начин на живот.

Остри симптоми при жените

Въпреки че внезапните, силни болки в гърдите са класически признак за инфаркт, те не винаги се появяват. За щастие са известни няколко по-умерени сигнали на организма, по които може да се познае инфаркта. Такива са болка или дискомфорт в други области на тялото преди и по време на инфаркт. Също така тежест, стягане, болка или парене в горната част на гърба, врата, раменете и ръцете и дори в челюстта или гърлото.

Виж още: 5 скрити симптома за проблеми със сърцето

В акутната фаза на инфаркта може да се появи недостиг на въздух, изтощение, стомашна болка, избиване на студена пот, замаяност, повдигане.

Намалете риска от инфаркт

Рискът от коронарни сърдечни заболявания за жените започва да нараства след като навършат 40 години, защото организмът спира да произвежда естроген и стойностите на холестерола се повишават. 

Първоначално се смяташе, че приемането на естроген чрез хормонално-заместваща терапия предпазва от тези заболявания, но клиничните опити откриха, че тя не само не осигурява такава защита, но увеличава и риска от рак на гърдата и на яйчниците.

За да защитите сърцето си и да намалите риска от инфаркт, контролирайте холестерола, кръвното налягане и теглото си.

Започнете със следващите 7 стъпки:

1. Проверявайте редовно кръвното си налягане. Ако е високо и взимате лекарства, ги пийте точно по предписанието, дори и когато се чувствате добре.

2. Ако сте пушач, спрете цигарите. Опитайте с някоя проверена програма.

3. Яжте много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти, за да доставите на организма си необходимата дневна доза калций, калий и магнезий.

Виж още: Какво трябва да знаем за кръвта в тялото ни

4. Вместо наситени яжте здравословните ненаситени мазнини.

5. Използвайте проверени техники за намаляване на стреса у дома и в службата.

6. Ограничете консумацията на алкохол до 1 чаша на ден.

7. Правете ежедневно по половин час физически упражнения и поддържайте здравословно тегло.

Не пренебрегвайте неприятните усещания!

Установено е, че жените са склонни да приписват симптомите на сърдечни проблеми на нещо друго. Ако чувствате необичайна умора или болка и дискомфорт, не ги отминавайте. Понякога сигналите се появяват месец преди сърдечната атака и това ви осигурява ценно време да потърсите медицинска помощ, която може да ви спаси живота.

Виж още: Как да разпознаем инсулта