Доказаха, че пълнеем от въглеродния диоксид във въздуха. Време е да преосмислим диетите си.

Увеличаването на нивата на CO2 в атмосферата, поради климатичните промени, води до увеличаване на теглото на хората, независимо дали те са предразположени към затлъстяване или не са, откриха датски учени.

При увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид във въздуха дори слабите хора могат да качат няколко килограма, обясни един от авторите на изследванията Ларс – Георг Герсуг, цитиран от сайта " ScienceNordis".

Екип от учени от медицинския център на университета в Копенхаген анализирали хиляди датчани и установили, че за 22 години те са наддали с няколко килограма, независимо дали са слаби или пълни.

Учените също така събрали данни за теглото на 20 000 животни - котки, кучета, мишки и маймуни, намиращи се в различни изследователски лаборатории в Европа, а също и за няколкостотин плъхове в градове и селски райони на САЩ. Оказало се, че за периода на изследването от 2010 г. досега средното тегло на всички тези животни синхронно се е увеличавало.

"Малко вероятно е десетки хиляди екземпляри от осем различни вида да наддават на тегло по свои собствени причини". Това обясниха учените, според които причината е във фактора околна среда. "Вярваме, че нивото на въглероден двуокис в атмосферата води до пълнеене", каза Герсуг. /БГНЕС