Няколко кулинарни специалитета от страната домакин на мондиал 2014

Напоследък все по-често говорим за най-голямата латиноамериканска държава - и пета по големина в света - не само заради президентката от български произход Дилма Русеф и световното по футбол, а и покрай предстоящата лятна олимпиада Рио 2016.

Опознахме футболните звезди, супермоделите, забележителностите и други любопитни факти за Бразилия, а сега е ред и на кулинарните специалитети от страната домакин на мондиала. Помагат ни Kulinaria.bg и foodpanda, откъдето споделиха няколко традиционни бразилски ястия, с които да усетите отблизо атмосферата, съпътстваща футболните емоции.

Бразилия се слави с изключително вкусна кухня, което се обяснява с богатото й историческо минало и смесването на различни националности, всяка оставила своята следа. 

Виж още: Най-хубавият плаж в света също е бразилски

В различните части на страната се открояват специфични за всеки регион ястия. На север са на почит месните продукти, а като по-интересни се открояват рибата пираруко и месото от алигатор. На юг и във вътрешността се наблюдава силното влияние на германската кухня, а по крайбрежието предпочитат морските дарове: риби, скариди, стриди и пр.

Бразилците имат своя любима поговорка, която разкрива най-пълно отношението им към храната: "По добре много хляб, отколкото малко вино". Затова нека започнем с рецепта за бразилски хлебчета от Kulinaria.bg.

Необходими са ви:
650 г царевично брашно (ако нямате, може да го замените с обикновено)
1 ч.л. мая
4 яйца
450 г кашкавал
300 г кисело мляко
сол

Начин на приготвяне:
Смесваме брашното, киселото мляко, яйцата, маята и солта. Разбъркваме ги добре.
Добавяме настъргания кашкавал и месим около 20 минути.
Оставяме тестото да престои около час.
След като бухне, нарязваме тестото на малки парченца, от които оформяме топчета или тънки продълговати хлебчета.
Отново оставяме да престоят, този път във формата за печене, около 20 минути.
Печем в умерена фурна (180-200 градуса), около 40 минути.

Първото предложение от foodpanda е фейжоада, която се смята за национално ястие. Представлява яхния с фасул, телешко и свинско месо. Това ястие няма да Ви затрудни - необходим е дебел глинен съд и да бъде приготвено на слаб огън. Може да се сервира с бял ориз като гарнитура. Върви с леденостудена бира.

Ватапа е пюре, за което са необходими накиснат хляб, сушени скариди или пиле/пуйка, кокосово мляко, палмово масло, орехи. Намачква се добре, докато сместа стане кремообразна.

Мокека е ястие на около 300 години. Представлява яхния, но с риба, лук, чесън, домати и кориандър. Задължително се готви бавно, на слаб огън и в глинен съд.

Финалното предложение от foodpanda се нарича акараже - афробразилско ястие от обелен боб, направен на топка и изпържен, за предпочитане в палмово масло. След като топката се изпържи, може да я разрежете наполовина и да я напълните с ватапа. Ако този вариант не ви допадне, гарнирайте със салата от домати, пържени скариди и домашен лютив сос.

За трудолюбивите домакини в края на кулинарния ден foodpanda предлага да се отпуснат до любимия с чаша бразилска кайпириня, приготвена от лайм, малко захар и бял ром.

От Kulinaria.bg напомнят, че традиционно коктейлът се приготвя с кашаса. Първо измиваме и нарязваме един лайм, поставяме го в шейкър заедно 2 с.л. пудра захар и разклащаме. Добавяме 55 г кашаса и две бучки лед. Разклащаме отново, изсипваме в чаша и по желание добавяме още лед.