Момиченце, любовница, кралица или майка домакиня - каква сте вие? Прочетете повече за женските архетипи в откъс от първата психотерапевтична книга на сексоложката

Наталия Кобилкина издава първата си психотерапевтична книга. "Пътят на щастливата жена" (248 стр., цена 15 лв.), описвана като "смело и жизнеутвърждаващо четиво, красив реверанс към представителките на нежния пол от всички възрасти". Появата й на книжния пазар чрез изд. "Колибри" съвпада с Пролетния панаир на книгата в НДК (3-8 юни).

Проблемите на съвременната жена по пътя към нейната емоционална зрялост не са нерешими, учи ни авторката. Според нея важното е да осъзнаем, че женствеността не се изразява в самонадеяност, упорство и агресивно постигане на целите, а изисква да управляваме естествената си уязвимост и душевна сила. Когато жената е отворена към света, когато умее да получава с лекота, както и да бъде безусловно щедра и всеотдайна, тя е истинска жена, категорична е сексоложката.

Родена в руския град Ростов на Дон, дъщеря на потомствени лекари, Наталия Кобилкина (Natalia.bg) е семеен терапевт, провежда обучения по зрели и хармонични отношения, изнася лекции по сексология, дава индивидуални консултации, провежда тренинги за личностно развитие. През последните години популярност придоби нейният "Учебен център по сексология и щастливи отношения", където работят експерти в областта на сексологията и семейната психотерапия.

Наталия Кобилкина като участничка в "Дансинг старс 2013"

Кобилкина отстоява схващането, че най-много енергия се съдържа в травмите, които сме придобили в детството. Излекуваме ли ги, те се превръщат в източник на неподозирана сила. Промяната в живота ни настъпва тогава, когато стане по-трудно да страдаме, отколкото да се променим.

В книгата са изложени интересни упражнения, техники за визуализация и медитации, които имат за цел да помогнат на дамите "да се свържат" със себе си и да се почувстват по-спокойни, ведри и силни. Приложен е и тест на тема: "Разбери каква си и какви мъже са най-подходящи за теб".

Наталия Кобилкина обича да провокира публиката със своята прямота. Неотдавна в телевизионно предаване тя заяви, че: "На жената са й достатъчни три секунди, за да реши дали иска да бъде с един мъж".

Най-важният съвет в тази книга е: "Не вярвайте на думите ми, ако те не са в синхрон с вътрешното ви усещане за самите вас! Бъдете дръзки и дейни, експериментирайте!".

Предлагаме ви откъс от "Пътят на щастливата жена", предоставен от изд. "Колибри".

Мъже, проявявайте кураж!

Все апелирам към мъжете да проявяват повече кураж. Жените нерядко симулират свян, само за да снемат от себе си отговорността за онова, което предстои. Всяка жена иска да бъда обладана и да има до себе си самец - силен, енергичен, борбен мъж, който да прави с нея (в леглото) каквото поиска.
В същото време егото на жената не се "храни" с мъжкия, а със собствения оргазъм. Ние сме в красива еуфория и се чувстваме специални, когато партньорът копнее да задоволи желанията ни.

Човек трябва да е достатъчно зрял психически, когато започва сексуален живот. Колкото по-малко партньори в леглото има една жена през живота си, толкова по-добре. Защото вагината е като храм. И е важно да е чиста и красива.
Мъжът до теб трябва да е заслужил да влезе в храма, да е доказал, че те обича. Това не става за един ден. Аз не споделям мнението, че

достатъчно условие за хубав секс е срещата с подходящия мъж

Ако срещнеш точния мъж и нямаш съответните знания, няма как сексът да е приятен. Чувала съм жени да казват: този е голям женкар, имал е много любовници, но в леглото е неадекватен, не може да ме задоволи. Броят на партньорите не те прави добър или лош любовник. Дори обратното.

Жената трябва да уважава своята сексуалност,

да чака подходящия мъж, да не прибягва към самоцелни сексуални контакти само за да задоволи желанието на другия. Стремете се към дълбочина в отношенията, не залагайте на числеността на опитите. Ако не се научите да говорите с единия партньор, няма да го правите и с другите, и най-вероятно ще повтаряте едни и същи грешки.

Всичко това не означава, че трябва да потулваме своята сексуалност. Ние имаме право да излъчваме желание за секс точно колкото и мъжете. Нима не сме независими, модерни, съвременни жени? Не бива да се страхуваме, а

да показваме, че харесваме и желаем някого

Ние, жените, решаваме с кого да бъдем интимни. Мъжете просто предлагат. Няма нищо страшно да заявите на някого, че ви привлича, че искате да правите секс с него. Бъдете честни със себе си и с партньора. Тук няма манипулация. Когато лъжем, ние разхищаваме енергия.

Архетипи и техните сенки

Карл Густав Юнг е швейцарски психолог и психиатър, ученик на Зигмунд Фройд. Създател е на аналитичната психология и е признат за един от най-големите мислители на времето си, макар да е бил ненавиждан от кръговете, отхвърлящи писанията му като псевдонаука и чиста фантазия.

Въпреки това Юнг си остава една от най-влиятелните фигури в полето на дълбинната и трансперсоналната психология, работата с архетипи и техните сенки, идеите за колективното несъзнавано, индивидуацията и др.

Архетип в психологията е модел на обект, личност или стил на поведение. През ХХ век Юнг определя компонентите на колективното несъзнавано като архетипи. Те са генетично заложени в структурите на човешкия мозък и съдържат митологични мотиви.

1. Женски архетипи

Момиченце

Тези жени са разглезени, беззащитни, имат нужда от помощ и подкрепа, лесно се възторгват.

Силни страни: С лекота предизвикват желанието на мъжете да се грижат за тях, да им правят подаръци и да ги обичат. Хората поначало им вярват, а партньорите в живота им се чувстват умни и силни. Защото момиченцата са винаги весели и непринудени и умеят да изразяват възхищението си.

Слаби страни: Невинаги знаят какво искат и към какво се стремят. Понякога са прекалено емоционални и се оплакват, че не ги възприемат като магнетични, страстни жени. Не си вярват и невинаги могат да отстояват своите силни страни или идеи.

Момиченцата са свръхeмоционални, открити, жизнерадостни, "безполови"; държат на справедливостта и вярват в доброто; обичат прически тип "Малвина", както и да си правят къдрички; излъчват детска невинност, не се гримират, не си правят маникюр, защото това отнема време; техни любими цветове са зеленото и розовото; предпочитат удобни, широки дрехи, ползват пантофки, панделки.

Момиченцето иска да се грижат за него. Сами се досещате, че ако една жена експлоатира този архетип през целия си живот, това би било равносилно на патология. Пример: принцеса Даяна, Кари Брадшоу.

Наоми Уотс в ролята на принцеса Даяна

Любовница

Постепенно в момиченцето се събужда сексуалността и то влиза в архетипа на любовницата. Тя е страстна, темпераментна, изобретателна, откровена и чувствена, прави това, което й хрумне. Нейната власт се основава на секса.

Какво дава: страст, наслада, див секс, множествени и лесни оргазми.

Какво получава: страст, наслада, вярност от партньора си, привързаност.

Цветове: червено и черно и тяхното фатално съчетание.

Стихия: огън.

Силни страни: Тя е добре поддържана и красива, усеща силата на своята сексуалност, същински вулкан е, затова е толкова интересна и вълнуваща за мъжете. Получава от живота всичко, което поиска, и много рядко някой й отказва нещо. Свръхенергична и колоритна, тя трудно остава незабелязана.

Слаби страни: Понякога възприемат жените любовници само като сексуален обект и не виждат в тях личността. И нещо много важно - фокусирайки се върху секса, те рискуват да превърнат сексуалността в защита срещу външния свят. Ако не си позволяват близост, връзките им ще бъдат повърхностни, изградени предимно на сексуална основа. Понякога хората не ги възприемат като експерти и професионалисти в дадена област само защото сексуалността им е твърде фрапантна, действа смущаващо.

Любовницата се събужда у жената на възраст между 15 и 25 години. Тя подчертава своите форми, защото иска да бъде желана. Ползва солидни, ослепителни бижута, часовници, висок ток; тя е егоистична, привлекателна, съблазнително гримирана и облечена така, че да грабва вниманието отдалече - това е нейният начин на живот, затова влага доста средства в своята визия.

От жената любовница лъхат артистичност и творчество, тя е харизматична и умее да омагьосва. Не обича да готви, но когато го прави, превръща храненето в събитие. Типичен пример за този архетип са Елизабет Тейлър и Мерилин Монро.

Кралица

С времето моделът на любовницата се развива и тя се превръща в кралица. Последната е способна, волева, силна, успяваща жена, която отстоява себе си и държи да се реализира в професионален план. Тя умее да казва НЕ.

Припомнете си филма "Дяволът носи "Прада" и героинята на Мерил Стрийп - борбена, властна, но и много самотна жена. Тя е кралица в работата си, но не и в личния си живот. Не готви, защото посещава ресторанти.

Кралицата се събужда у жената обикновено между 25 и 35 години, когато жената експериментира, когато се откроява стремежът й да се доказва. Облича се елегантно, ползва ненатрапчиви, изискани бижута - стилни камъни, перли. Обича стриктната модна линия, докато любовницата има афинитет към по-щури идеи. Типичен пример за кралица е Маргарет Тачър.

Мерил Стрийп в ролята на Маргарет Тачър в "Желязната лейди". Тя играе типа "кралица" и в "Дяволът носи "Прада"

Какво дава: общуване, информация, съвети, приятелство, бизнес партньорство.

Какво получава: уважение, интерес, преклонение.

Цветове: синьо, сиво, лилаво.

Стихия: въздух.

Силни страни: Жената кралица е независима, недостъпна, самоуверена, интелигентна, разсъдлива. Нейната власт е ментална, тя въздейства на интелекта на мъжете. Умее да бъде равностоен бизнес партньор. Жената кралица е муза за мъжете.

Слаби страни: Мъжете се страхуват от нея, а което е още по-лошо - тя самата се страхува от себе си. Забравила е какво значи да бъдеш жена. Вероятно се страхува да загуби съпруга си или да остане сама. Това се дължи на факта, че прекалено много и дълго е вършила всичко сама и няма доверие на никого.

Майка домакиня

Тя е подкрепящ, отзивчив човек. Тя спасява и служи на другите. Винаги е на разположение. Събужда се у жената обикновено на около 35-годишна възраст, но може и по-рано. Обича кафяв и златист цвят, носи дрехи от естествени материи. Има предпочитание към естествените бижута и кожите. Увлича се по йога и етно стил.

Държи на символите и традициите, организира големи коледни партита, съблюдава установени в миналото ритуали.

Жената домакиня е практична, грижовна, инициативна, съзидателна, спокойна, балансирана. Нейната власт се изразява на ниво физически потребности на мъжете. Типични представители на този архетип са Опра Уинфри и майка Тереза.

Какво дава: грижа, спокойствие, уют, вкусна храна, комфорт, разбиране.

Какво получава: благодарност и уважение.

Цветове: кафяв, златист.

Стихия: земя.

Силни страни: Грижовна, стабилна, внимателна, прекрасна домакиня, отличен готвач.

Хората имат доверие в нея и знаят, че могат да разчитат на подкрепата й. Често й поверяват ключове и пари, молят я да се грижи за домашни любимци. Хората обичат да споделят своите проблеми с нея, защото тя винаги разполага с време да ги изслуша и да ги утеши. Жената домакиня е моногамна и неспособна на изневяра (изключваме случая, в който изневярата е средство за отмъщение). Много е надеждна и отговорна към поети ангажименти - това привлича хората към нея.

Слаби страни: Мисли основно за другите. Рядко се поглежда в огледалото, за да се нагизди и постигне някакъв сексуален магнетизъм. Обикновено живее не собствения си живот, а живота на своите деца, съпруг, приятелки. Липсва й здравословната доза егоизъм.

* * *

Успехът на сериала "Сексът и градът" се дължи до голяма степен на факта, че там са заложени четирите архетипа. Кари Брадшоу е младолика, живее под наем, няма кола, нито отговорности. Не ви ли напомня за архетипа на момиченцето?

Спомняте ли си останалите централни персонажи? Навярно свързвате Саманта с вибратори, любовници, екстравагантни жестове, ултрамодерни дрехи. Сексът просто извира от нея. Тя се вписва чудесно в архетипа на жената любовница.

Виж още: Най-добрите изказвания на Саманта Джоунс за секса

Миранда е прекрасна представителка на жената кралица. Знае какво иска, за нея най-важни са работата и кариерата. Тя отстоява себе си с лекота и дори в момента, в който забременява, първият й проблем е "как ще работя с това дете".

Докато Шарлът например е ангажирана на първо място с децата, обича домашния уют, привързана е към традиционните ценности.

И още един филм - "Той не си пада по теб" (He's Just Not That Into You, със Скарлет Йохансон, Дженифър Конъли, Дрю Баримор, Дженифър Анистън и Джинифър Гудуин) - също интригува с начина, по който авторите разработват отделните архетипи.

Препоръчвам и филма "Ваканцията" с Камерън Диас и Кейт Уинслет. Той е великолепна демонстрация на "пробване" на архетипи: жена, съчетаваща ролите кралица / любовница, сменя мястото си с майка / момиче - така двете преоткриват себе си в нова светлина.

Много красив филм.