Да открием единствения, онзи специален човек, с когото връзката продължава като по филмите – завинаги, това е едно от най-трудните неща на света.

Разбираме, че сме го намерили някак си вътрешно, като се появяват пеперуди в корема или странна химия в мозъка. Но достатъчно ли е това? Вижте какви са осемте знака за истинска любов, различни от чувството в корема, които Huffington Post събра от експерти в областта на връзките и браковете. 

Знаете, че партньорът ви има нужда да бъде обичан, дори тази нужда да е различна от вашата. Някои хора се чувстват обичани, когато партньорът им донесе чаша топло кафе сутрин. През същата тази сутрин други искат не кафе, а някой да им каже колко са красиви. Трети изискват секс или някаква друга физическа форма, чрез която да им бъде показана любов. 

Д-р Тами Нелсън – известна сексоложка от САЩ, твърди, че трябва да научим партньора си да ни обича и да не очакваме, че той е длъжен да ни чете мислите. "Разбирате, че сте с правилния човек, когато той ви каже какво го кара да се чувства обичан, а вие сте щастливи да направите усилието да го наградите с това, от което той има нужда. И той правят същото за вас", допълва тя.

Карайте се, но го правете продуктивно. Конфликтите са естествена част от всяка връзка. Но как се справяте с несъгласията помежду си, може да предскаже дали с този човек бихте могли да бъдете завинаги, или не.

Един от най-успешните и признати специалисти по връзките в САЩ – д-р Тери Орбуч, позната още като "любовния доктор", издава тайната, която вероятно знаете, но не се замисляте върху нея. Тя казва: "Вашето поведение, докато се карате, силно подсказва как ще разрешавате проблемите си в бъдеще… Добрата връзка е тази, в която се карате честно. С други думи – не псувате, не крещите, не укорявате или пренебрегвате другия."

Взаимното физическо привличане ви прави по-уверени. Американската журналистка и автор на книги за взаимоотношенията между жени и мъже Ирис Краснов казва: "Да чувствате сексуално привличане и да се чувствате сексуално привлекателни е животворна сила, като никоя друга… Човекът, който ви пали вътрешно, покачвайки вашата положителна самооценка и също предлага удоволствия с външен израз, определено е човек, който ще ви задържи."

Двамата сте достатъчно различни, за да запазите интереса помежду ви, но сте на един и същ етап във връзката, което има най-голямо значение. Казват, че противоположностите се привличат. Но ако това е така в началото на една връзка, в дългосрочен план би могло да се окаже "препъни камък".

Според проучване, проведено от д-р Тери Орбуч, сполучливите връзки всъщност са изградени върху основа от едни и същи принципи и вярвания. "Добре е да имате различни интереси или да харесвате различни филми, но еднаквостта е ключов фактор (като например по отношение на финансите, значението на религията или как възпитавате децата си), който държи хората заедно за дълго", обяснява още тя.

Вашите семейства и приятели одобряват връзката ви. Въпреки че на много хора не им се нрави факта, че семейството има право на мнение, то всъщност е много важно.

Преподавателят по социология в университета във Вирджиния, САЩ – Уилям Брадфорд Вилкокс, споделя, че високото ниво на социална подкрепа от най-близките ви и най-мили хора е от съществено значение за щастлив брак.

Той казва още: "Такива приятели и семейство често имат по-обективно виждане за вашия партньор, отколкото самите вие… И тяхната подкрепа може да бъде безценна след сватбата. Знаем, че двойки, които имат родители, роднини и приятели, които ги подкрепят, е много по-вероятно да останат заедно завинаги."

Чувствате се комфортно с малките приключения под завивките. Двойките със стабилни отношения споделят много повече спонтанни моменти на интимност, като признак на тяхната привързаност. 

"Най-добрата рецепта за чудесен секс не е откриването на наръчници за повече оргазми, а това да се нагласите един към друг и да се чувствате в безопасност, така че когато дойде моментът, да се насладите на тръпката", съветва д-р Сю Джонсън – психолог и автор на книги за любовта и връзките между хората.

Имате желание да сложите "Ние" преди "Аз". Отдаването към връзката, а не към желанията на някой от партньорите, може да предскаже бъдещата удовлетвореност от брака. "Хора, които мислят за брак, трябва да търсят партньор, който започва изреченията си с "Ние", а не с "Аз".

Социологът Вилкокс описва тези хора ето така: "Някой, който набляга на споделените мечти, принципи и желания да постави връзката над индивидуалните желания. Двойки, които поставят брака си над техните собствени, индивидуални желания е по-вероятно да имат щастлив семеен живот."

Когато не е до вас, партньорът ви липсва. Дори и да не сте поглеждали нещата от такава перспектива, много е важно да усещате, че вашият партньор ви липсва, когато не сте заедно. "Ако не се виждате и не се сещате един за друг, това не е добър признак", казва социологът Бенджамин Лий.

"Но ако имате емоционален отговор на тази липса, това е сигнал, че наистина искате да бъдете с този човек", отбелязва той в заключение на тази колекция професионални съвети, събрани от Huffington Post.