Най-малко 1/3 от българските работници се трудят повече от законово регламентираните 40 работни часа, разпределени в пет дни от седмицата.

44% от наетите в България работят в събота, а 6,2% - всяка събота. 23% работят в неделя, става ясно от национално изследване за условията на труд, цитирано от от в. "24 часа". 

Изследването, поръчано от Главната инспекция по труда, е направено по два метода -допитване до хиляди работници и сравнение на отраслите по обективни критерии. Ръководител на изследователският екип е бившият социален министър Иван Нейков. 

Според получените данни 16,4% от хората работят поне пет дни в месеца по 10 часа. В секторите "Доставка на електроенергия", "Водоснабдителни услуги" и "Създаване на информация" се работи по над 50 ч. седмично вместо законовите 40 ч. 

Само домакините и работещите за чужди посолства не полагат извънреден труд. 

Едва 31,9% от работниците обаче получават пари за извънреден труд, а 16,4% имат допълнително заплащане и за работа в неделя и на официални празници.

Изследването показва, че 1/3 от трудещите се извънредно са работници с високи доходи.

Виж още: Десетте най-работливи държави в света

Според проучването по-често извънредно работят жените, отколкото мъжете. Жените в повечето случаи работят по пет дни седмично, но с работен ден от 10 часа и повече. 

При мъжете, които полагат извънреден труд, работните часове по-често са разположени в 6 и 7-дневна работна седмица.

Изследването обаче подчертава, че работата в събота и неделя е най-опасна

"Когато се работи извън стандартната работна седмица, се нарушава естественият режим на работа, а в резултат на това се създават повече предпоставки за намаляване работоспособността", посочват авторите на проучването.

66,6% от работещите пък се определят като средно богати, а само 5% като бедни - причината обаче е в приемането, че наличието на работа и заплата вече е достатъчно, за да удовлетвори хората.

Виж още: Какви ще са професиите на бъдещето