От свое име и от името на служебното правителство министър-председателят проф. Георги Близнашки поднесе дълбоки съболезнования на близките на загиналите

С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур след трагичния инцидент предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът отменя публичните си прояви, планирани за 2 и 3 октомври

Министър-председателят изразява надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите и призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Виж още: 10-15 души е имало на мястото на взрива в Горни Лом

Въпреки усилията на специализирани екипи на мястото на инцидента, има минимални шансове оцелели да бъдат намерени.

След взривовете вчера все още няма потвърждение за тяхната съдба.  Машини вече влязоха в района на взривените цехове. Лично директорът на служба "Пожарна и аварийна безопасност" главен комисар Николай Николов се намира в бронираната машина, наречена "пустинна котка", заедно с трима военнослужещи, с която се извършва оглед.

Измерванията на атмосферния въздух на 2,5 км от мястото на инцидента не показват превишаване на алармения праг по показатели серен диоксид и азотен диоксид

Главният прокурор Сотир Цацаров лично координира действията по разследването на взрива в завода за боеприпаси, съобщиха от държавното обвинение. На място процесуално-следствените действия се ръководят от окръжния прокурор на Видин. В Горни Лом е изпратен втори екип от следователи от Националната следствена служба.

Вече е претърсен  централният офис на фирмата собственик на завода, който се намира в София, и предстои изземването на цялата документация 

Документация ще се изземва и от административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана.

От прокуратурата съобщават още, че продължават разпитите на свидетели. Оглед на местопроизшествието обаче ще започне, едва когато специалисти потвърдят, че условията за безопасност са налице. В момента сапьорни части обследват мястото на взрива, информират от държавното обвинение.