По повод петото му посещение у нас (като гост-звезда в "Къртицата-2"), вижте трейлъра за неговия последен филм, сниман тук, фланелката, която му подариха, една животоспасяваща реклама и какво сподели пред Николета

Роден е на 5 януари 1965 г. в Уотфорд, Великобритания. Висок е 1,88 м. Истинското му име е Винсънт Питър Джоунс, а прякорът - Секирата (The Axe). 

В киното дебютира през 1998 г., когато режисьорът Гай Ричи му дава роля във филма си "Две димящи дула", а след това го ангажира и в "Гепи". Озвучавал е и животни - като кръвожадния ротвайлер Ромел в "Гарфийлд-2". Според филмографията му в IMDB тази година се снима в над 10 заглавия.

Фотогалерия: Холивудски звезди в България

Сегашната му визита у нас е пета поред. Три пъти е идвал като актьор, а спомените му за София са свързани с големи снежни преспи, каквито има и в последния филм, който е снимал у нас: Company Of Heroes (2013), по истински случай от Втората световна война - и едноименната стратегическа видеоигра.

Заедно с Том Сайзмор и Нийл Макдона играят отряд американски войници, които се изгубват на вражеска територия по време на Арденската офанзива в Белгия и разкриват тайна оръжейна програма на нацистите.

Женен е, с две деца. Удивлява се обаче, че дори родителството не го е променило, тъй като очаквал с годините дяволският му темперамент да се укроти.

Червени картони на терена - 12. Рекорд за най-бърз жълт картон - на третата секунда след влизането си в игра за "Челси" срещу "Шефилд юнайтед" (1992 г.), когато атакува агресивно Дани Уайтхаус.

Във видеонаръчника на младия грубиян Soccer's Hard Men (1992) Джоунс представя свои и чужди груби изпълнения, като дава "ценни съвети" на подрастващите фенове. Футболната асоциация обаче го глобява с 20 000 лири за уронване престижа на футбола.

В приятелски мач е фаулирал дори дете с обяснението, че опитал да играе за топката

През 1986 г. като играч на "Уимбълдън" в мач срещу "Тотнъм" фаулира Гари Стивънсън по толкова жесток начин, че Стивънсън никога не се възстановява напълно и трябва да прекрати кариерата си като футболист. Година по-късно ловко "смекчава" действията на друго лошо момче на британския футбол - Пол Гаскойн, като го стиска силно за тестисите.

Играл е и за други футболни клубове като "Лийдс юнайтед", "Шефилд юнайтед" и "Куинс парк рейнджърс". Макар че е роден в Англия, рита и за националния на Уелс, откъдето са неговите баба и дядо.

За първи път идва у нас по време на квалификациите за европейското в Англия 1996. И в двата мача от група 7 българският отбор нанизва по три гола във вратата на Уелс, а Христо Стоичков не му дава никаква възможност да играе с топката. После обаче двамата си разменят фланелките.

На пресконференцията преди влизането си в "Къртицата-2" снощи Вини Джоунс получи футболна фланелка на националния отбор за бездомници Танг Ра - "Отборът на надеждата", за сърцатата му игра и любовта към футбола

Страстен фен е на шапките, в колекцията си има над 150. Самият той признава, че е спрял да ги брои.

"Колкото повече посребрява косата на един мъж, или изобщо започне да липсва, толкова повече той ги заобичва. Имам толкова много в колекцията си, че вече не ги броя. Но винаги се ядосвам, когато забравя някоя от тях в самолета - обикновено, когато си пийна", обяснява той. От една година обаче не не си е позволявал и чашка.

Виж още: Приключенията на Вини Джоунс в Русия

Типичният злодей, какъвто често играе в киното, е използван за благородна кауза през 2011 г., когато Вини Джоунс снима образователен клип за Британската фондация за сърдечни заболявания. Там героят му демонстрира как се прави животоспасяващ сърдечен масаж, като се следва ритъмът от песента на "Би Джийс" Stayin' Alive.

При влизането си в "Къртицата-2: Разтърсване" снощи той подложи участниците на изпитание, наречено "Каска от буболечки", като раздели 18-те на три отбора и с помощта на четка и купа намаза обилно лицата на всички със сладък сироп.

Минути по-късно ги засипа порой от червеи, скакалци и хлебарки, пълзящи по лицата и главите им, които бяха затворени в плексигласови кутии. 

Виж още: Кой кой е в "Къртицата-2" (и какво им сервираха на старта)

Стресирана и уплашена, Роксана бе на път да се откаже, но гост-звездата джентълменски предложи силната си ръка за подкрепа. В крайна сметка обаче попфолк певицата бе първата заподозряна за Къртица с 54% от гласовете и напусна шоуто по собствено желание още в петък вечерта.

Преди да влезе в Базата, Вини Джоунс дава и ексклузивно интервю на Николета Лозанова, пред която споделя, че вече води много по-спокоен живот и предпочита голфа пред силовите и агресивни спортове. Той е категоричен, че когато имаш позиции в обществото, не бива да се държиш зле с хората, които не са имали този късмет.

"Трябва да си смирен и да помагаш. Никога не забравям откъде съм тръгнал и сега просто се наслаждавам на живота", казва Вини, а запитан кой е най-добрият му приятел сред холивудските знаменитости, посочва Мики Рурк.

Цялото интервю с него е по Тв7 на 1 март от 22,30 ч., в "Поверително от NL".